Linkovi

Pobačaj jer se radi o djevojčici


Ove sedmice je jedan ljekar u Indiji osuđen na dvije godine zatvora jer je testirao spol još nerođenog djeteta i nakon toga pristao da izvrši pobačaj jer se radilo o djevojčici.

Procjenjuje se da je u Indiji u posljednjih 20 godina izvršen pobačaj 10 miliona ženskih fetusa. Indijski zakon zabranjuje pobačaj iz jedinog razloga ako se radi o ženskom spolu. Postoje i drugi načoni da se izabere spol djeteta, ali su, kako ćemo vidjeti u prilogu Carol Pearson, i oni kontroverzni.

U mnogim zemljama, parovi mogu izabrati spol djeteta, najčešće putem pobačaja. U Kini i Indiji je želja za dječacima dovela do naglašenog debalansa među spolovima.

Ali pobačaj nije jedini način da se izabere spol novorođenčadi. Parovi mogu izabrati medicinsku proceduru nazvanu PGD, genetska dijagnoza prije implantacije koja je 100 procentno tačna. U toj proceduri, parovi ljekarima daju uzrok sperme i jajnih ćelija. Nakon što se jajna ćelija oplodi, embriji se testiraju prije nego se izvrši implantacija u utrobu majke. Ova je procedura razvijena kako bi se pomoglo parovima koji nose genetske nepravilnosti da imaju zdravu djecu.

Diane Rinaldi i njen suprug su se koristili tom metodom.

Da nije bilo te procedure, vjerujem da zaista ne bi imali dijete, kaže ona.

Test PGD testira embrion na bolesti tražeći nepravilne hromosome. Međutim izbjegavanje bolesti i genetskih nepravilnosti nije jedini razlog zbog kojeg parovi zainteresirani za PGD traže pomoć specijalista za oplodnju kao što je doktor Jeffrey Steinberg.

”Sada se približavamo cifri od 2 hiljade parova kod kojih smo primijenili PGD. 85-90% tih parova su to učinili samo zbog izbora spola, kaže on.“

Takav podatak je uznemiravajući za doktora Marka Hughesa, koji je jedan od pionira ove procedure.

”Posvetio sam se polju nauke i medicine kako bi dijagnosticirao, liječio i, nadam se,izliječio bolest. Kada sam posljednji put provjeravao, spol nije bila bolest, kaže doktor Hughes“.

Izbor spola je zabranjen u velikom broju zemalja, ali ne i u Sjedinjenim Državama. Studija koju je proveo odjel za genetiku na univerzitetu Johns Hopkins pokazuje da oko 40% Amerikanaca odobrava upotrebu genetskog testiranja kako bi se utvrdio spol njihove buduće djece. Procedura je međutim skupa-košta 18 hiljada dolara za samo jedan pokušaj. Ali postoji i mnogo jeftinija metoda koja uključuje sortiranje sperme i umjetnu oplodnju. Niko još ne zna koliko parova koristi PGD ili druge metode izbora spola. U Sjedinjenim Državama, kako se čini, nema omiljenog spola.

Susan Baruch iz Instituta za genetiku i javnu politiku kaže da dokazi pokazuju da se metode koriste jednako kako za dječake tako i za djevojčice, ali da izbor spola djeteta dovodi i do drugih etičkih zabrinutosti.

”Postoje prigovori na izbor spola na osnovu toga da on podstiče diskriminaciju spolova i stereotipe o spolovima. To je jedna etička zabrinutost, a druga je da se time mijenja odnos između roditelja i djece omogućavajući roditeljima da izaberu nešto vezano za dijete što bi, u suprotnom, bilo sasvim prirodno.“

Univerzitet Johns Hopkins sada prikuplja podatke kako bi se pronašlo koliko često parovi biraju spol djeteta.

XS
SM
MD
LG