Linkovi

U Iraku oslobodjena oteta američka novinarka Jill Carroll


Američka novinarka, Jill Carroll, koja je prije tri mjeseca oteta u Iraku, danas je oslobodjena. Njen urednik u Christian Science Monitoru u Bostonu jutros je rekao da je Carroll sigurna i da je razgovarala sa svojim ocem.

Viši policijski zvaničnik u Bagdadu je rekao da je nepoznata grupa jutros pustila Jimm Carroll u ured političke partije arapa sunita, Iračka islamska partija u Amiriji, zapadnom dijelu Bagdada.

Da li su riječi sestre bliznakinje dovele do sretnog preokreta?

Katie Carroll, sestra otete novinarke Jill:
Nema niko ko je tako blizu mom srcu kao moja sestra i duboko me brine kako se prema njoj postupa.

To je bilo jučer, kada je Katie Carroll, molila za oslobadjanje svoje sestre bliznakinje, na satelitskom TV kanalu Al Arabiya.

Danas, mlada novinarka je oslobodjena.

Carroll je danas na iračkoj televiziji rekla da su se otmičari prema njoj dobro odnosili, da je nikada nisu udarili i nikada joj nisu prijetili, te da ne zna gdje je deržana tokom otmice.

Carroll je kidnapirana u Bagdadu 7. januara. Otimači Jill Carroll su, kao uvjet za njeno puštanje, zahtijevali da se do 26 februara oslobade sve žene zatočene u iračkim zatvorima. Taj rok je došao i prošao. Zahtijev nije ispunjen. Nikakav incident se nije dogodio.

Nakon kidnapiranja Carroll se više puta pojavljivala na video snimcima koje su objavljivali njeni otmičari.

Vijest o oslobadjanju Jill Carroll od jutros dominira američkim elektronskim medijima, a visoki američki zvaničnici, državna tajnica Condoleezza Rice, medju prvim, pozdravili su oslobadjanje američke novinarke.

XS
SM
MD
LG