Linkovi

Kadima započela sastavljati koalicionu vladu Izraela


Vršilac dužnosti izraelskog premijera Ehud Olmert, pobjednik u jučerašnjim parlamentarnim izborima, je izjavio da je njegova centristička stranka Kadima započela sastavljati koalicionu vladu.

S glasovima prebrojanim s gotovo svih birališta, Kadima je dobila 28 od 120 mjesta u parlamentu. Očekuje se da će njen glavni koalicioni parnter biti laburistička stranka, koja ima 20 mjesta.

Viši zvaničnici stranke Kadima kažu da se nadaju da će oformiti vladu nakon jevrejskog praznika Pashe za oko dvije sedmice. Predsejdnik Moshe Katsav će, kako se očekuje, sljedeće sedmice započeti konsultacije o formiranju vlade.

U svom današnjem pobjedničkom govoru, gospodin Olmert je ponovio svoj poziv za mirovne razgovora s Palestincima, rekavši da je Izrael spreman na kompromis i odustajanje od teritorije koja se smatra dijelom biblijske zemlje Izraela, kako bi se postigao mir. On je, međutim, dodao da Izrael neće zauvijek čekati na mirovne pregovore i da će unilateralno djelovati na uspostavi svojih granica.

Palestinski lider Mahmoud Abas je pozvao izraelskog lidera da odustane od bilo kakvog plana odbacivanja palestinskih stavova o pitanju granica. Gospodin Abas je rekao da bi Izrael trebao nastaviti razgovore u okviru mape puta ka miru koju podržava međunarodna zajednica.

XS
SM
MD
LG