Linkovi

Charles Taylor uhapšen u Nigeriji


Nigerijski zvaničnici kažu je u toku prebacivanje liberijskog predsjednika Charlesa Taylora avionom nazad u Liberiju. Vlasti navode da je on danas ukrcan na predsjednički avion, neposredno nakon što ga je uhapsila nigerijska policija u blizini granice s Kamerunom. Mirovne snage UN-a navode da su spremne uhapsiti Taylora kada on stigne u Liberiju, i da će ga prebaciti u Sierra Leone, gdje će se suočiti s optužbama za ratne zločine.

Ovaj je vijest objavljena u vrijeme sastanka predsjednika Busha i predsjednika Obasanjo-a u Bijeloj kući. Predsjednik Bush je izazio zahvalnost zbog hapšenja Charlsa Taylora, govoreći da je to znak posvećenosti gospodina Obasanjo-a miru u regionu.

Predsjednik Obasanjo je odbacio kritike da je njegova vlada bila " nemarna" nakon što je Taylor nestao iz svog doma na jugu Nigerije.

Taylor je živio u Nigeriji od 2003 kada je pristao napustiti Liberiju kao dio mirovnog sporazuma o okončanju 14-godišnjeg građanskog rata u toj zemlji. Nigerijski zvaničnici su jučer izvijestili da je on nestao iz svog doma i uhapšen je dok je nastojao da napusti zemlju.

Bivši liberijski predsjednik Charles Taylor je bio ozloglašeni lik širom zapadne Afrike gotovo dvije decenije, otkako je prvi put pokušao zbaciti vladu svoje zemlje i započeo trenirati generaciju pobunjenika poznatu po svojoj brutalnosti. On se smatra centralnom figurom u pobunama čiji je cilj bila ne samo Monrovija, već i glavni gradovi zemalja--liberijskih susjeda.

Sud Ujedinjenih naroda u Freetownu je osudio Taylora po 17 tačaka za zločine protiv čovječnosti, osobito za njegovu aktivnu podršku brutalnoj grupi pobunjenika u Sierra Leoneu. Taylor je optužen za obezbjedjivanje oružja i municije pobunjenicima u zamjenu za dijamante iskopane iz rudnika u toj zemlji.

58-godišnji Taylor je potomak oslobođenih američkih robova koji su osnovali Liberiju u 19-om vijeku. Nakon studija u Sjedinjenim Državama, počeo je raditi za vladu u Monroviji, ali je pobjegao iz zemlje zbog skandala vezanog za pronevjeru. Charles Taylor je završio u zatvoru u Sjedinjenim Državama godinu dana, ali je pobjegao u Obalu Slonovače, gdje je organizirao pobunu protiv svog bivšeg mentora, liberijskog lidera Samuela Doe-a, 1989.

Predsejdnik Doe je ubijen godinu dana nakon toga, ali je građanski rat u Liberiji trajao godinama i u njemu je na stotine hiljada ljudi izgubilo živote. Taylor je na kraju dobio predsjeničke izbore koje je odobrila međunarodna zajednica 1997, ali je tri godine kasnije bio uključen u još jednu pobunu--ovog puta kampanju koja je za cilj imala njegovo zbacivanje. Nije imao izbora nego da odstupi s dužnosti kada su pobunjenici ušli u glavni grad 2003, i on je dobio azil u Nigeriji uokviru mirovnog plana kojem je posredovala međunarodna zajednica.

XS
SM
MD
LG