Linkovi

Nakon razgovora sa liderima RS, Carla del Ponte se nije obratila novinarima


Premijer Republike Srpske,Milorad Dodik izjavio je danas, nakon sastanka sa glavnom tužiteljicom Haškog tribunala Carlom del Ponte, da su vlasti ovog entiteta spremne za potpunu saradnju sa ovim sudom te da stoga nije realno očekivati bilo kakve sankcije protiv Republike Srpske. Današnji sastanak održan je u bazi EUFOR-a u Ramićima kod Banjaluke a Carla del Ponte se nije obratila novinarima.

U Republici Srpskoj ne postoji nijedna dilema u vezi saradnje sa Haškim tribunalom te privođenja optuženih za ratne zločine i svi kapaciteti koje posjeduje entitetska Vlada će biti usmjereni ka tome. Izjavio je ovo danas u Banjaluci, nakon sastanka sa glavnom tužiteljicom Haškog tribunala, Carlom del Ponte premijer Republike Srpske, Milorad Dodik naglašavajući da je uvjeren da je gospođa del Ponte razumjela situaciju u vezi sa ovim problemom.

«Haški tribunal traži, naravno, definitivne akcije smatra da je regionalna saradnja po tom pitanju apsolutno potrebna i to je ono što je rečeno s njene strane. Razgovarali smo i o drugim aktivnostima kao što su mreža podrške. Mislim da će se aktivnosti u tom pogledu usmjeravati. Traži se provođenje zakona koji je skoro donesen u Bosni i Hercegovini vezano za mrežu podrške. Zato treba da odrade posao tužilaštva i sudovi i nakon toga ja nemam ništa protiv da se onima za koje se dokaže da su u mreži podrške blokira imovina, hapse i ne znam ni ja šta rade.»

Milorad Dodik je istakao da tokom ovog sastanka nije bilo nikakvih uslovljavanja ili preciznih rokova za izvršenje određenih zahtjeva te da stoga nije realno očekivati bilo kakve sankcije protiv Republike Srpske zbog eventualne nesaradnje sa Haškim tribunalom.

«Nećemo prihvatiti bilo kakvu ocjenu o tome da sad nema političke volje u Republici Srpskoj da se to pitanje riješi i da postoji opstrukcija. Ona ne postoji i ima politička volja. Da li je objektivno moguća, to je sad drugo pitanje.»

Današnji sastanak, kome je prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, Stanislav Čađo održan je uz velike mjere obezbjeđenja u bazi EUFOR-a u Ramićima kod Banjaluke u koju je pristup bio zabranjen, a glavna tužiteljica Haškog tribunala, Carla del Ponte se nije obratila novinarima.

XS
SM
MD
LG