Linkovi

Slučaj vozača Osame bin Ladena pred Vrhovnim sudom SAD


Slučaj vozača Osame bin Ladena koji je sada pred Vrhovnim sudom Sjedinjenih Država mogao bi izmjeniti sudbinu svih zatočenih u američkom zatvoru Guantanamo na Kubi, odnosno način njihovog sudjenja pred američkim sudovima. Naime, advokati osumnjičenog člana al-Qaide pred Vrhovnim sudom tvrde da predsjednik Bush nema ovlasti za uspostavljanje specijalnih vojnih sudova za sudjenje teroristima. O tome sada treba da odluči najveća sudska instanca u Sjedinjenim Državama.

Salim Ahmed Hamdan je jedan od 500 osumnjičenih terorista zatočenih u američkoj mornaričkoj bazi u zaljevu Guantanamo na Kubi. Njega su američki vojnici zarobili u Afganistanu krajem 2001. godine i sada kao neprijateljski borac čeka na sudjenje pred vojnim sudom po optužbama za zavjeru.

Hamdan poriče veze sa teroristima i kaže da je vozio Osamu bin Ladena da bi izdržavao porodicu.

Predsjednik Bush je, nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države 2001. godine, odobrio da se osumnjičeni za terorizam zarobljeni u Afganistanu i drugdje sude pred vojnim sudovima.

Hamdan dovodi u pitanje ovlaštenja predsjednika Busha da uspostavlja vojne sudove, i ono je suspendovano do odluke Vrhovnog suda.

Vrhovni sud, što je prava rijetkost, odlučio je da pusti u javnost oralne argumente obje strane.

Neal Katyal je advokat Salima Hamdana:
<Da je riječ o samom sudjenju za zaločin mi ne bi ovdje bili. Stvar je u tome da mi dovodimo u pitanje zakonitost sudova samih po sebi.>

Tokom jučerašnjeg početka sesije o ovom slučaju advokat vlade, Paul Clement je tvrdio da je predsjednik istorijski imao pravo da uspostavlja vojne sudove za sudjenje optuženim za ratne zločine.

Paul Clement, advokat vlade SAD:
<Izvršna vlast je dugo koristila pravo da neprijateljskim borcima sudi pred vojnim komisijama. Kongres je u više navrata priznao i ozakonio takve ovlasti.>

Vojni sudovi ili komisije dozvoljavaju korištenje dokaza koji uglavnom idu na ruku tužiteljima. Uz to, optuženom može biti zabranjeno da prisustvuje vlastitom sudjenju.

Hamdan je medju 10 osumnjičenih iz zatvora u Guantanamu koji su odredjeni za sudjenje pred vojnim komisijama.

Njegov slučaj daje Vrhovnom sudu prvu mogućnost da presudjuje u vezi terorizma, nakon 2004. godine kada je sud odlučio da zatočenici, zarobljeni u ratu protiv terorizma imaju pravo tražiti pravnu zaštitu na američkim sudovima.

Slučaj je kompliciran zakonom kojeg je Kongres usvojio krajem prošle godine i kojim se federalnim sudovima zabranjuje da primaju žalbe zatočenika koji na američkim civilnim sudovima dovode u pitanje svoje zatočeništvo. Odluka Vrhovnog suda se očekuje krajem juna.

XS
SM
MD
LG