Linkovi

Saradnja Republike Srpske sa Hagom


Predstavnici Sekretarijata Republike Srpske za saradnju sa Haškim tribunalom objelodanili su danas izvještaj u kome se navodi da je entitetski MUP sproveo niz aktivnosti na hapšenju preostalih haških optuženika ali da oni nisu locirani.

MUP Republike Srpske uz koordinaciju sa predstavnicima Haškog tribunala je konstantno nadgledao porodicu Radovana Karadžića ali nije primjećeno sumnjivo ponašanje ni njihovo udaljavanje izvan mjesta stanovanja osim uobičajenih porodičnih i rodbinskih posjeta.

Ujedno, preduzeto je i niz složenih i opsežnih aktivnosti na pronalasku, lociranju, hapšenu ili dobrovoljnoj predaji preostalih haških optuženika, Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Stojana Župljanina.

Ovo se navodi u tromjesečnom izvještaju o saradnji sa Haškim tribunalom od 1. oktobra do 31. decembra 2005.godine koji je pripremio Sekretarijat Republike Srpske za saradnju sa Haškim sudom a koji će biti razmatran na sjednici Narodne Skupštine 30.marta.

U izvještaju se precizira da je izvršeno i niz informativnih razgovora sa nekadašnjim pripadnicima Zaštitnog odreda Glavnog štaba Vojske Republike Srpske koji su vršili obezbjeđenje Ratka Mladića kako na području Han Pijeska tako i u Srbiji. Sekretarijat navodi da je u oktobru prošle godine pretreseno i više objekata porodice Stojana Župljanina ali da ništa nije otkriveno.

Za sutra je najavljena posjeta glavne tužiteljice Haškog ribunala, Carle del Ponte Banjaluci koja bi se trebala sastati sa premijerom Republike Srpske, Miloradom Dodikom.

Tim povodom, predstavnici Saveza logoraša Republike Srpske su izrazili nezadovoljstvo ovom posjetom jer ih je, kako su istakli, Carla del Ponte prevarila obećavši da će podići optužnice protiv najviših političkih i vojnih lidera iz reda bošnjačkog naroda.

XS
SM
MD
LG