Linkovi

Profesor G. Toal o američkoj pomoći Republici Srpskoj


Professor međunarodnih odnosa na univerzitetu Virginia, Gerard Toal u razgovoru sa Mirelom Bruk komentira odluku američke vlade da ove godine dozvoli pružanje pomoći cijelom području Republike Srpske, osim opštinama Bijeljina, Han Pijesak, Pale i Sokolac; medjutim, na slobodi i dalje ostaju optuženici Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

Restrikcije koje su bile stavljene na opštinu Foča su ukinute, kao priznanje općinskoj upravi za napore na poboljšanju saradnje sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, ohrabrivanju povratka i drugim pozitivinim koracima.

G. Toal:
Mislim da je u ovom slučaju ukidanje sankcija Foči signal da američka vlada podržava neka trenutna kretanja u BiH, kada su u pitanju ustavne promjene u BiH.Ukoliko se stvari dalje budu dešavale tako da vode hapšenju Radovana Karadžića i Ratka Mladića , možemo očekivati još pozitivnije signale. U saopćenju za štampu američke amabasade se pominje pitanje povratka izbjeglica u Foču i slažem se da je Foče pozitivniji primjer povratka izbjeglica. Isto tako mislim da je važno naglasiti da se ta pozitivna kretanja odvijaju na lokalnom nivou,i treba odvojiti tu općinsku dinamiku od većih , državnih i regionalnih pitanja, kao što je pitanje hvatanja Karadžića i Mladića.

VOA: Profesor Toal smatra da bi se Srbija i Crna Gora trebala suočiti sa sankcijama ako do kraja ovog mjeseca ne ispune obaveze prema međunarodnoj zajednici po pitanju predaje optuženika za ratne zločine Ratka Mladića.

G. Toal:
Mislim da bi oni trebali surađivati sa Carlom Del Ponte i nadati se, a vidjećemo, da li će doći do predaje Ratka Mladića i Radovana Karadžića. Smatram da bi to bio veliki trenutak, ne samo za BIH, već za čitav region. Ukoliko se to ne desi, onda smatram da bi se trebali suočiti sa sankcijama. Postoji volja i želja da se postane dijelom EU, ali postoje i određeni standardi o kojima se zasigurno ne može pregovarati i tako treba biti. Napredna društva su izgrađena na principu djelotvorne države i socijalne pravde, a upravo se dio društvene pravde zasniva na preuzimanju odgovornosti za počinjene ratne zločine tokom rata od strane Karadžića i Mladića. O njihovoj najvećoj ratnoj tvorevini, Republici Srpskoj će morati biti govora u drugoj fazi razgovora o ustavnim promjenama. BiH će morati diskutirati i o tome, bit će to bolan proces za zemlju, i to će je opterećivati godinama dok ne dođe vrijeme da se uhvati u koštac sa teškom ostavštinom u kojoj rat i dalje dominira politikom.

VOA: Na pitanje da li bi se u svrhu pomirenja i stabilizacije u regionu sudska tužba BiH za genocid protiv SiCG trebala odbaciti, riješiti diplomatskim putem ili nastaviti, profesor Toal odgovoara.

G. Toal: Mislim da bi se ovaj slučaj trebao nastaviti kako bi imali istorijsku zabilješku i kako bi se znalo šta je sud rekao o tome. To je vrlo važno u svjetlu smrti Slobodana MIloševića, kojemu se isto tako sudilo za ratne zločine i genocid u BiH. Mislim da bi se trebalo nastaviti sa ovim sudskim slučajem, jer postoje određeni sudski procesi o kojima se ne bi trebalo pregovarati i koji su jači od političkog pragmatizma. To je različita situacija od debate koja se vodi oko ustavnih promjena u BiH, što je političko pitanje. No, kada su u pitanju zakonska pitanja, vladavina prava je glavni faktor na kojem se može uspostaviti održiva država u regionu. -zaključuje profesor Toal.

XS
SM
MD
LG