Linkovi

Kakva će biti sudbina 12 miliona ilegalnih imigranata u Americi?


Ovaj week-end je u Americi obilježen demonstracijama ilegalnih imigranata koji su izašli na ulice Los Angelesa, Chicaga, i brojnih drugih gradova, a danas se okupljaju u Washingtonu, gdje počinje kongresna rasprava o statusu ilegalnih imigranata.

Rasprave oko imigracijskih reformi obilježene su protestima širom zemlje. U Los Angelesu više od 500 hiljada ljudi izašlo je na ulice, i sada se vruć krompir prenosi na Capitol Hill.

G. W. Bush:Ovo bi mogla biti podjeljena rasprava, i nadam se da neće.

Danas Kongres počinje dvosedmičnu raspravu o reformi zakona koji će se odraziti na sudbinu oko 12 miliona ilegalnih imigranata u Sjedinjenim Državama.

Ovo pitanje još jednom je dovelo do neslaganja predsjednika i članova njegove vlastite partije.

Predsjednik, naime, sa istomišljenicima u Kongresu podstiče zakon koji bi ilegalnim imigrantima omogućio da podnesu zahtijev za legalnim privremenim ostajanjem u Americi ukoliko obavljaju posao kojeg amerikanci neće.

Arlen Specter, senator:
Mi možemo imati zemlju sa zakonima i zemlju koja sa dobrodošlicom prihvata radnike koji rade vrlo važne poslove za našu ekonomiju.

Protivnici takvog rješenja imaju svoje prijedloge na stolu, i žele pojačati primjenu zakona i bolje osiguranje američkih granica.

Tom Tancredo, zastupnik u Kongresu:
Oni su prekršili zakon dolazeći u našu zemlju bez naše dozvole. Kazna za to, prema zakonima koje danas imamo, je deportacija.

Zakonom koji je u decembru prošao u većinskom republikanskom Zastupničkom domu Kongresa planira se gradnja ograde duž jedne trećine granice sa Mexicom i nametanje oštrijih kazni za one koji zapošljavaju ilegalne radnike.

U isto vrijeme, taj zakon predvidja da humanitarne organizacije, druge grupe za pomoć i crkve od imigranata prvo moraju tražiti papire prije nego im daju pomoć. Ta odredba je od strane Katoličke crkve i drugih religijskih lidera označena kao oštra i nepravedna.

Mnogi procjenjuju da će rasprava koja danas počinje na Capitol Hillu, biti jedna od ključnih u godini izbora novih članova Kongresa i sigurno platforma za one koji planiraju utrku za Bijelu kuću na izborima 2008. godine.

XS
SM
MD
LG