Linkovi

Poslovi u vlasništvu hispanika rasli tri puta brže od američkog prosjeka


Novi izvještaj američkog Ureda za statistiku pokazuje da su izmedju 1997. i 2002. godine poslovi u vlasništvu hispaničke populacije rasli gotovo tri puta brže od sveameričkog prosjeka.

Novinarka Glasa Amerike Melinda Smith pripremila je osvrt na ovu značajnu promjenu u američkoj ekonomskoj slici.

Prema najnovijim podacima, američki Ured za statistiku je objavio da je 1,6 miliona poslova u vlasništvu Hispanika u Americi, izmedju 97. i 2002. ostvarilo profit veći od 220 milijardi.

Valerie Strang je istraživač-statističar u Birou:
Rezultati istraživanja obavljenog 2002. godine pokazuju da su broj i poslovni rezultati kompanija u vlasništvu Hispanika porasli za 31 procenat, što je tri puta više od nacionalnog prosjeka.

U Los Angelesu je najviše hispano-kompanija, više od 180 hljada. Na širem području Miami-a ima ih oko 160 hiljada, a na trećem je mjestu područje Houstona u Texasu sa oko 62 hiljade. Veoma brzo raste i broj uposlenika Hispanika.

”Do 2050. godine Hispanici će od jedne desetine ukupne američke radne snage prerasti u jednu četvrtinu.“

Većina kompanija u vlasništvu Hispanika i dalje spada u manje poslove. Manje od 2 procenta tih kompanija godišnje ostvari milion dolara profita, a manje od 2 hiljade njih zapošljava više od 100 radnika. Ali i te kompanije rastu veoma brzo.

”Ako pogledate samo kompanije koje koje zapošljavaju 500 radnika, njihov je broj porastao za 50 procenata, od 115 na 183.“

Trgovina i trgovina na veliko čine trećinu poslova u vlasništvu Hispanika. Drugu trećinu čine gradjevinski poslovi, održavanje i druge uslužne djelatnosti.

Predsjednik američko-hispaničke Privredne Komore, Michael Barrera:
Mi smo veoma zadovoljni ovakvim statističkim pokazateljima jer oni pokazuju ne samo rast poslovne hispaničke zajednice, nego i rast ukupnog hispaničkog potrošačkog tijela, koje sada godišnje troši oko 700 milijardi dolara.

Ovaj statistički izvještaj je indikativan sa stanovišta ukupnog rasta hispaničke populacije koja se sad preseljava i dalje od američkog jugozapada i Floride i širi se, stabilnim tempom, u savezne države poput Virginije, Marylanda, Nevade i Rhode Islanda.

XS
SM
MD
LG