Linkovi

Ukinute Lutenbergove sankcije za Foču


Ove godine državni sekretar Rice odlučila je dozvoliti pružanje pomoći cijelom području Republike Srpske, osim opštinama Bijeljina, Han Pijesak, Pale i Sokolac, keže se u saopćenju Ambasade SAD u Sarajevu.

U skladu sa odjeljkom zakona Sjedinjenih Američkih Država pod nazivom Lautenbergov amandman, Vlada Sjedinjenih Američkih Država ne može pružati pomoć određenim područjima u Republici Srpskoj, ukoliko Državni sekretar ne potvrdi da zvaničnici poduzimaju neophodne korake radi ispunjavanja zahjteva iz Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Tačnije, oni moraju sarađivati na hapšenju osoba optuženih za ratne zločine i njihovom transferu u Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju. Sekretar svake godine vrši reviziju situacije i može dozvoliti da da se pomoć obezbijedi područjima koja sarađuju.

Ove godine državni sekretar Rice odlučila je dozvoliti pružanje pomoći cijelom području Republike Srpske, osim opštinama Bijeljina, Han Pijesak, Pale i Sokolac. Ove opštine su i prošle godine bile pod Lautenbergovim sankcijama.

Restrikcije koje su bile stavljene na opštinu Foča su ukinute, kao priznanje opštinskoj upravi za napore na poboljšanju saradnje sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, ohrabrivanju povratka i drugim pozitivinim koracima.

XS
SM
MD
LG