Linkovi

Poslanici Narodne Skupštine RS o simbolima tog entiteta


Narodna Skupština odbacuje inicijativu Sulejmana Tihića koja je pokrenuta pred Ustavnim sudom B i H kao politički a ne pravno zasnovan akt čiji je prikriveni cilj razaranje legaliteta i legitimiteta Republike Srpske.

Navodi se ovo u Deklaraciji koju je predložila Srpska demokratska stranka a za koju je glasalo 47 poslanika dok ih je 11 bilo protiv. U tekstu Deklaracije se navodi da znamenja Republike Srpske nisu utemeljena na diskriminaciji i poništavanju drugih nacionalnih i etničkih identiteta već da su to znamenja i simboli sva tri konstitutivna naroda.

Ujedno se ističe da se Tihićeva inicijativa razumije kao izraz nepomirljive odbojnosti prema svemu što ispoljava identitet Republike Srpske i srpskog naroda te da je njegov cilj želja za građenjem novog bosanskog identiteta kao negacije identiteta konstitutivnog naroda.

Poslanici su odbacili zaključke koje je predložila Stranka demokratske akcije a kojima se konstatuje da zastava, grb i himna Republike Srpske predstavljaju ekskluzivna nacionalna obilježja i simbole srpskog naroda.

Potpredsjednik Narodne Skupštine, Šefket Hafizović je istakao da krst, dvoglavi orao, himna i zastava ovog entiteta nisu obilježja Bošnjaka i Hrvata te da upravo zbog činjenice da o ovom pitanju nema političkog dogovora rješenja treba prepustiti Ustavnom sudu B i H. On je najavio i pokretanje inicijative u Vijeću naroda Republike Srpske za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka zbog danas usvojene Deklaracije.

XS
SM
MD
LG