Linkovi

Izbori u Bjelorusiji neprihvatljivi


Prema zvaničnim rezultatima sa izbornih mjesta, bjeloruski predsjednik Alexander Lukashenko pobijedio je na izborima. Ali, glasnogovornik američkog State departmenta Sean McCormack je rekao da Sjedinjene države “ne mogu prihvatiti kao legitimne izborne rezultate.”

Prema saopštenju posmatrača Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi, glasanje “ nije dostiglo standarde demokratskih izbora.” Te izbore u Bjelorusiji je obilježilo nepoštivanje osnovnih prava slobode, okupljanja, udruživanja i izjašnjavanja, te atmosfera zastrasivanja i nesigurnosti i problematično prebrojavanje glasova.

Od ključne je važnosti da bjeloruske vlasti ne naškode, ne zastrašuju, zatvaraju ili osuđuju one koji praktikuju svoja legitimna politička prava. Sjedinjene države i Evropska unija se spremaju da poduzmu akciju protiv bjeloruskih zvaničnika odgovornih za izbornu obmanu i druga kršenja ljudskih prava.

Sjedinjene države su i dalje uz demokratski orjentisane snage u Bjelorusiji, rekao je glasnogovornik američkog State departmenta Sean McCormack.

Mi podržavamo zahtjev opozicije za novim izborima. Mi ćemo biti uz narod Bjelorusije i podržati njegove težnje da zauzmu pravo mjesto medju svjetskim demokratijama. Narod Bjelorusije ne zaslužuje ništa manje od toga, rekao je gospodin McCormack.

XS
SM
MD
LG