Linkovi

Parlement RS traži povlačenje tužbe BiH protiv SCG


Poslanici Narodne Skupštine Republike Srpske usvojili su večeras u Banjaluci zaključak kojim se tužba Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore za genocid ocjenjuje neprihvatljivom za ovaj entitet.

Ujedno, parlament je zatražio da se ova tužba povuče te da se svi sporovi rješavaju diplomatskim putem.

Tužbu Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu treba povući a sva otvorena pitanja rješavati dijalogom ovlašćenih predstavnika tri konstitutivna naroda.

Suština je ovo zaključka koji je večeras usvojila Narodna Skupština Republike Srpske. Parlament je, ujedno, podržao inicijativu za ocjenu ustavnosti ove tužbe pred Ustavnim sudom B i H u kojoj se konstatuje da ona nije pravovaljana te nalaže Predsjedništvu B i H da je povuče.

U zaključcima se, takođe, konstatuje da je tužba pokrenuta bez saglasnosti srpskog naroda za koji je neprihvatljiva pošto, kako se navodi, de facto, predstavlja tužbu protiv Republike Srpske. Podržana je i Deklaracija koju je sačinio član Predsjedništa B i H, Borislav Paravac koji je u obraćanju poslanicima konstatovao da je ova tužba ogromna prepreka pomirenju naroda u Bosni i Hercegovini.

Inače, rasprava o ovoj tužbi poprilično je polarizovala stranke sa srpskom i bošnjačkom većinom pošto jedni smatraju da je nelegitimna a drugi da je treba okončati pred Međunarodnim sudom pavde u Hagu.

Za usvajanje zaključaka protiv ove tužbe glasalo je 62 poslanika dok ih je 11 bilo protiv ili uzdržano.

XS
SM
MD
LG