Linkovi

Predstavnički dom usvojio Prijedlog izmjena Izbornog zakona


Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH kojim se uvodi pasivna registracija birača.

Za razliku od dosadašnje aktivne registracije, kada su se birači morali sami prijavljivati u birački spisak, sada centralni izborni spisak sačinjava Izborna komisija BiH na osnovu podataka Direkcije CIPS-a i drugih nadležnih institucija. Prema usvojenom Prijedlogu zakona, pasivna registracija birača ne odnosi se na izbjeglice iz BiH u inostranstvu, koji će kao i do sada morati sami da se prijave u biračke spiskove.

Raseljena lica u BiH biće obuhvaćena pasivnom registracijom, s tim što će morati da se opredijele da li će glasati u mjestu sadašnjeg prebivališta ili u mjestu gdje su živjeli do 1992. godine.

Uvođenjem pasivne registracije stvorene su pretpostavke za skraćivanje roka zakazivanja izbora koji je do ovih izmjena i dopuna Izbornog zakona bio šest mjeseci, a sada će biti 150 dana.

Prema ovoj odredbi izmjena i dopuna Izbornog zakona, Izborna komisija BiH će održavanje izbora u prvoj nedjelji oktobra objaviti 4. maja, što otvara mogućnost da se do tada završi i procedura usvajanja ustavnih promjena o kojima su politički lideri postigli sporazum.

U Izbornom zakonu ostaje odredba prema kojoj će se birači izjašnjavati o otvorenim listama kandidata neke stranke i moći da im daju preferencije.

Izborni prag da bi neki politički subjekat dobio mandat ostao je na dosadašnjih tri odsto osvojenih glasova, iako je Radna grupa bila predložila da se on poveća na četiri odsto.

XS
SM
MD
LG