Linkovi

Presude za zločine u Omarskoj, Keretermu i Trnopolju


Presudom Milomiru Stakiću, bivšem predsjedniku opštine i Kriznog štaba Prijedora, Žalbeno vijeće Tribunala je danas zaključilo predmete koji su se bavili zločinima u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje. Pored Stakića, za zločine u prijedorskim logorima Tribunal osudio još deset zapovjednika, stražara ili povremenih posjetilaca prijedorskih logora.

Žalbeno vijeće Tribunala je danas izreklo konačnu presudu Milomiru Stakiću, od 40 godina zatvora.

Bivšem predsjedniku opštine i Kriznog štaba Prijedora, koji je u julu 2003. godine prvostepenom presudom proglašen krivim za progon, istrebljenje, ubistva i deportaciju nesrpskog stanovništva i osudjen na doživotni zatvor, najtežu do sada izrečenu kaznu Haškog tribunala, tako je donekle smanjena prvostepena kazna, jer su neki od navoda Prvostepenog vijeća dbačeni, dok su neki od novih elemenata presude uvaženi.

Uz ovo, potvrdjena je oslobadjajuća presuda za genocid i saučesništvo u genocidu. U svakom slučaju, Žalbeno vijeće je mišljenja da su greške koje je tokom izricanja prethodne presude optuženom načinilo Pretresno vijeće takve da je njihov uticaj na konačnu kaznu ograničen.

Konačno, uzevši u obzir sve elemente, odlučeno je da se, umjesto doživotnim zatvorom, Stakić kazni sa zatvorskom kaznom u trajanju od 40 godina.

Na prvostepenu presudu žalile su se obje strane. Tužitelj se žalio zato što je Stakić prvobitno bio oslobodjen optužbe za genocid, a odbrana jer kaznu koja mu je izrečena smatra "pogrenom i nepravednom."

Na žalbenoj raspravi u oktobru prošle godine optužba je ukazivala da je cilj Stakića i Kriznog štaba SDS-a bio da se u Prijedoru stvori čista "srpska opština". Odbrana je, sa svoje strane, tvrdila da je Prvostepeno vijeće pogrešno ocijenilo činjenice i donijelo niz nerazumnih zaključaka, na osnovu kojih je Stakiću izreklo "neproporcionalnu kaznu, nedopustivo oštru s obzirom na okolnosti predmeta".

Za iste zločine, zajedno sa Stakićem, bili su optuženi i naekadašnji prijedorski šef policije, Simo Drljača, kao i ratni predsjednik opštinskog Izvršnog odbora, dr. Milan Kovačević.

Drljača je jula 1997. poginuo pri pokušaju britanskih komandosa da ga uhapse, a dr. Kovačević je godinu dana kasnije umro u pritvoru Haškog tribunala.

Za zločine u logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje u Tribunalu su do sada osudjeni Duško Tadić (20 godina),
Zoran Žigić (25),
Mladjo Radić (20),
Miroslav Kvočka (7),
Milojica Kos (6),
Dragoljub Prcać (5),
Duško Sikirica (15),
Damir Došen (5),
Dragan Kolundžija (3)
i Predrag Banović na 8 godina zatvora.

XS
SM
MD
LG