Linkovi

Iranski vrhovni lider za razgovore sa Amerikom, ali bez zastrašivanja Irana


Ranije je Iranski vrhovni lider, Ayatolah Ali Khamenei, izjavio da odobrava razgovore između Irana i Sjedinjenih Država o stabiliziranju Iraka, ali je istovremeno upozorio da Sjedinjene Države ne smiju pokušati zastrašiti Iran.

U jučerašnjem govoru kojeg je prenosila televizija, on je rekao da bi susreti trebali biti održani ukoliko iranski zvaničnici mogu ubijediti Sjedinjene Države da shvate stanovište Teherana u vezi sa Irakom. Međutim, ukoliko bi takvi kontakti rezultirali, kako je rekao, počinjanjem zastrašivanja Irana, onda će svi dodatni razgovori biti zabranjeni.

Sjedinjene Države i Iran navode da će se bilo koji susreti koje budu imali fokusirati samo na načine postizanja stabilnosti u Iraku.

Predsjednik Bush je jučer izjavio da bi takvi razgovori omogućili američkim zvaničnicima da pokažu Teheranu, kako je rekao, šta je dobro a šta loše u vezi sa navodima o iranskim aktivnostima u Iraku.

Kada je riječ i iranskom nuklearnom programu, američka državan tajnica Condoleeza Rice je kazala da je ubijeđena da će Sjedinjene Države i njene saveznice postići dogovor po pitanju vršenja pritiska na Iran u odnosu na osjetljive iranske nukelarne aktivnosti. Gospođa Rice je ovo izjavila nakon sastanka sa karipskim ministrom inostranih poslova, te je kazala da za diplomaciju treba vremena.

XS
SM
MD
LG