Linkovi

Godišnjica iračke slobode


Protekle su tri godine od početka operacija pod nazivom “Sloboda Iračanima” kojima su koalicione snage predvođene Sjedinjenim Državama oslobodile Irak tiranije Saddama Husseina.

Predsjednik George W. Bush ocjenjuje da su tokom prošle godine i posebno nakon nedavnog bombaškog napada na Zlatnu džamiju u Samari iračke snage sigurnosti načinile veliki korak i pokazale efikasnost u akcijama protiv terorista i pobunjenika, a irački lideri reagovali brzo i odlučno:

G. W. BUSH: Iračke snage sigurnosti u Bagdadu i na drugim područjima kojima je prijetilo nasilje brzo su raspoređene, efikasno štiteći druge vjerske objekte i uspostavljajući građanski red tamo gdje je to bilo najpotrebnije.

Stanje u Iraku i dalje je puno tenzija, neki od terorističkih napada bili su užasavajući, ali velika većina Iračana pokazuje da žele budućnost u slobodi i mir.

G. W. BUSH: Učešćem na tri uspješno organizirana i provedena izbora prošle godine, Iračani su jasno dali do znanja da neće dozvoliti manjini, spremnoj i na najgore nasilje, da razjedinjavanjem Iraka toj zemlji uništi bvudućnost. Iračke snage sigurnosti su pokazale da su sposobne da se uzdignu iznad sektaškog podvajanja kako bi zaštitile cjelovitost Iraka.

Po ocjeni gospodina Busha uspješno djelovanje iračkih snaga sigurnosti tokom prošlogodišnjih i ovogodišnjih kriznih situacija dokazuje da veliki napori koje ulažu američke snage na formiranju i obuci tih snaga daje rezultate i da se taj napor isplaćuje.

XS
SM
MD
LG