Linkovi

Pozivi iz RS na osporavanje tužbe BiH protiv SCG


Predsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske, Igor Radojičić izjavio je danas u Banjaluci da će se poslanici entitetskog parlamenta 23.marta ponovo izjasniti o tužbi B i H protiv Srbije i Crne Gore za genocid kako bi se ova tužba osporila pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Član predsjedništva B i H, Borislav Paravac i svi poslanici i delegati u državnom parlamentu iz Republike Srpske će u četvrtak 23. marta na posebnom zasijedanju parlamenta obavijestiti poslanike Narodne Skupštine šta su do sada učinili na osporavanju tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore za genocid. Izjavio je ovo danas u Banjaluci predsjednik Narodne Skupštine, Igor Radojičić podsjećajući da je entitetski parlament već dva puta donosio negativne zaključke o ovoj, kako je rekao, nelegitimnoj tužbi.

«Narodna Skupština je 1999.godine usvojila jedan zaključak kojim je oglasila tu tužbu nelegalnom i nelegitimnom i potom je ponovo 2003.godine usvojena jedna Deklaracija o strateškim opredjeljenjima Republike Srpske u kojoj je ponovljeno ovo maloprije rečeno, znači da se radi o nelegalnoj, jednostrano podignutoj tužbi koju Republika Srpska i njeni predstavnici treba da osporavaju svim legalnim mogućim sredstvima. Ona je ocijenjena jako štetna za odnose i unutar zemlje i odnose u regionu između zemalja regiona. Očekujem da parlament ponovi svoje opredjeljenje iz 2003.godine, znači, da i dalje ocijenimo da je ovo veoma štetna, nelegalna i nelegitimna tužba da ju je potrebno povući ili odbaciti pred Sudom u Hagu.»

Dodajmo da je u subotu u Bijeljini pred nekoliko hiljada ljudi održan centralni miting na kome su predstavnici više nevladinih organizacija iz Republike Srpske protestvovali zbog podizanja tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore za genocid.

XS
SM
MD
LG