Linkovi

Turizam u svemiru


Skoro 40 godina nakon što je čovjek prvi put kročio na mjesec, na toj se lokaciji već otvaraju mogućnosti za inovatore i poduzetnike. Mill Arcega iz Glasa Amerike će nam objasniti o kakvim se poslovnim mogućnostima radi.

Nacionalni ponos i uzbudjenje odlaska u nepoznato su bili pokretačka snaga ranih svemirskih misija, dok su misije 21 vijeka, motivisane, makar i djelimično potencijalnim profitom. Nauka će i dalje biti predvodnik, kažu analitičari, ali i privatni sektor će igrati sve važniju ulogu.

Vincent Sabathier je rukovodilac inicijative za istraživanje svemira pri Centru za strateške i medjunarodne studije u Wasingtonu.

Vincent Sabathier:
NASA je ove godine po pvi put najavila program koji će imati fondove za komercijalnog poduzetnika koji će održavati svemirsku stanicu, a to je samo prvi korak.

To je prvi korak koji je vrijedan 500 miliona dolara. U narednih dvadeset godina, očekuje se da će Američka svemirska agencija potpisati ugovore u vrijednosti od 400 milijardi dolara. Ovo će biti uglavnom ugovori o djelatnosti održavanja i servisiranja. U ovo će biti uključena i dostava svemirskog karga, za koje neki kažu da bi mogao biti prvi korak u pravcu sasvim nove industrije: svemirskog turizma.

Vincent Sabathier:
Mislim da tehnologija postoji, postoji sve više i više investitora koji pokazuju interesovanje, čak se formiraju i fondovi da bi se finansirao ovaj vid aktivnosti.

Prošle godine je Space Ship One, Burt-a Rutan-a dobio nagradu, koja se zove X-Prize, od 10 miliona dolara za dva leta u svemir u dvije sedmice. A sada će još jedna nagrada od 50 miliona dolara, koja se finansira iz privatnog sektora,biti dodijeljena prvoj kompaniji koja napravi letjelicu za prevoz putnika u orbitu do 2010. godine.

Vincent Sabathier:
Ovo su vrlo uzbudljiva vremena jer svemiru donose jednu sasvim novu dimenziju.

Analitičari kažu da će svemirski turizam posati finansijski rentabilan u roku od 15 godina, a to će biti samo početak. Nova svemirska tehnologija otvoriće vrata pravim inovatorima i poduzetnicima. Jedna od novih mogućnosti će biti i razvoj novih lijekova u bestežinskom stanju, kao i ekploatacija metalima bogatih asteroida.

XS
SM
MD
LG