Linkovi

Istraživanje mozga u cilju otklanjanja pred menstrualnog sindroma


PMS - pred menstrualni sindrom je skup različitih simptoma koje žene osjećaju prije početka menstrualnog ciklusa. Oni mogu biti fizički kao što su: glavobolja, sakupljanje tečnosti, bol u ledjima, abdomenalni bolovi, umor, otjecanje i povećanje težine. Ili psihički, kao što su anksioznost, depresija, nervoza, smanjena koncetracija, razdražljivost i sl. Iako je ovo masovna pojava u žena, Nacionalni zdravstveni institut navodi da 75% ima ove simptome, dok ostatak žena nema ovakve probleme, a najnovije istraživanje mozga će možda odgovoriti odkuda ta razlika

Kimberly Echverria:
Budem vrlo emotivna, budem ljuta, budem tužna

Pam Purewal:
Kao da mi se mozak smekša, ne mogu se skoncentrisati. To je vrijeme kada imam najviše saobraćajnih nezgoda.

Mnoge žene su potpuno svjesne efekta PMS-a, ali postoje i žene koje ove simptome uopšte nemaju.
David Silberwiegm neurolog na Medicinskom centru Weill Cornel u New York-u odlučio ih je istraživati i na taj način došao do objašnjenja za neke od PMS misterija.

David Silberswieg:
Željli smo sa ovim početi da bismo shvatili šta se u mozgu dešava kroz cijeli menstrualni ciklus kod žena koje nemaju takve simptome, i da poslije uporedimo sa ženama kod kojih do takvih promjena dolazi.

Kao što je izneseno na web stranici discover.com, njegov tim je koristio MRI skener poput ovoga da bi snimili mozak dvanaeset žena koje kažu da nemaju promjene raspoloženja karakteristične za PMS.

Ovo snimanje mozga obavljeno je neposredno prije i nakom mestruiranja. Dat im je i test riječi koji treba da otkrije emotivno stannje. Naučnici su primijetili da je prednji dio mozga, za koji znamo da reguliše emocije, bio svjetliji neposredno prije menstruacije, ali ne i poslije.

David Silberswieg, Medicinski centar Weill Cornell:
Ovo nam sugeriše da je ovaj dio važan za održavanje psihičke ravnoteže.

Silbersweig sa sada bavi proučavanjem mozga žena koje pate od izrežnih simptoma PMS. Ako ovaj tim otkrije tajnu funkcije ovog dijela mozga, uskoro će doći i dan kada se žene sa ovim simptomima neće morati suočavati.

XS
SM
MD
LG