Linkovi

Dodik od Terzića traži da Savjet ministara utvrdi stav o tužbi BiH protiv SCG


Predsjednik Vlade Republike Srpske, Milorad Dodik zatražio je danas od predsjedavajućeg Savjeta ministara, Adnana Terzića da ova institucija što prije utvrdi stav o tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore. Istovremeno, protestirajući protiv tužbe, predstavnici više nevladinih organizacija za sutra su najavili centralni protestni miting u Bjeljini.

Reagovanja povodom tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore za genocid, u zvaničnim krugovima, medjima i širokoj javnosti, ozbiljno ukazuju na mogućnost destabilizacije uspostavljenih odnosa u B i H. Stoga bi bilo neophodno da Savjet ministara, kao jedna od najodgovornijih institucija u zemlji, u što kraćem roku, utvrdi i javnosti saopšti svoj stav o ovom pitanju.

Navodi se ovo, između ostalog, u današnjem pismu premijera Republike Srpske, Milorada Dodika predsjedavajućem Savjeta ministara B i H, Adnanu Terziću.

Tim povodom danas su se oglasili i predstavnici Srpskog pokreta nevladinih asocijacija, koji okuplja 11 nevladinih organizacija, najavljući za sutra centralni protesni miting u Bijeljini u znak protivljenja ovoj tužbi.

Predsjednik ove asocijacije, i prvi čovjek Saveza logoraša Republike Srpske, Branislav Dukić je poručio da ovaj miting nije usmjeren protiv drugih naroda ali i da srpski narod ne stoji iza tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore.

«To je vraćanje Bosne i Hercegovine u devedesete godine. To je, po nama, stvaranje unitarne Bosne i Hercegovine, ono za šta se srpski narod nikad nije izjasnio, kao ni za ovu tužbu, i srpski narod nikad neće prihvatiti takvu Bosnu i Hercegovinu.»

Predstavnici Srpskog pokreta nevladinih asocijacija su najavili da će sutrašnjem mitingu prisustvovati članovi nevladinih organizacija iz svih krajeva Republike Srpske te najviši zvaničnici ovog entiteta.

XS
SM
MD
LG