Linkovi

17. mart -  Dan svetog Patricka


Ko je St. Patrick?

St. Patrick, je svetac zaštitnik Irske, koja je danas poznata kao izrazito kršćanska zemlja. Mnoge priče koje su u vezi sa St. Patrickom, uključujući famoznu priču o tome kako je iz Irske protjerao sve zmije, su istorijski netačne, i proizvod su priča koje su se stotinama godina prenosile sa koljena na koljeno.

Ono što se zna, jeste da je St. Patrick rodjen u Britaniji u bogatoj porodici krajem četvrtoga vijeka. Vjeruje se da je umro 460 godine poslije Krista. Mada mu je otac bio kršćanski djakon nema dokaza da je St.Patrick rastao u izrazito religioznoj porodici.

Vjeruje se da su ga irski jahači oteli u njegovoj 16-toj godini, kada su napali imanje njegove porodice. Odveli su ga u Irsku u zatvor gdje je radio kao čuvar ovaca. Osamljen i preplašen okrenuo se religiji, i postao revnosan kršćanin. Vjeruje se da je tada počeo razmišljati o prevodjenju iraca na kršćanstvo.

Nakon šest godina provedenih u zatvoru Patrick je uspio pobjeći. Prema njegovom vlastitom pisanju, glas, za kojeg on vjeruje da je bio božiji, rekao mu je da je vrijeme da napusti Irsku. Da bi to uradio Patrick je hodao više od 300 kilometara, i konačno stigao nazad u Britaniju.

Kod kuće je, kako je sam zapisao doživio novo otkrovenje. U snu mu se javio andjeo govoreći mu da je vrijeme da se vrati u Irsku kao misionar.

Uskoro je Patrick odpočeo religijske studije koje su trajale više od pet godina dok nije postao kršćanski svećenik. Nakon toga je upućen u Irsku u dvostrukoj misiji da služi kao svećenik malobrojnim kršćanima koji su tamo već živjeli i da odpočne prevodjenje iraca na kršćanstvo. Zanimljivo je da je rasprostranjeno vjerovanje da je Patrick prvi predstavio kršćanstvo u Irskoj.

U svojoj misionarskoj ulozi Patrick je bio jako uspješan. Pri tome mu je pomoglo što je u kršćanstvo unosio i tradiciju iraca, kako bi novu vjeru lakše prihvatili. Najbolji primjer za to je irski križ u kojeg je on unio ircima iz paganskog perioda izuzetno značajan simbol Sunca. Taj križ je danas poznat kao Keltski križ.

Proslava Dana svetog Patricka

Dan St. Patricka se slavi svake godine 17-tog marta, kao dan religijskog posta i godišnjica smrti St. Patricka u petom vijeku. Irci taj praznik slave više od hiljadu godina, obično odlaskom u crkvu u jutarnjim satima i slavljem u poslijepodnevnim satima. Tog dana se ukida zabrana jedenja mesa, ljudi jedu tradicionalnu slaninu i kupus, uz drugu hranu, piju i plešu.

Medjutim, parada St. Patricka po prvi put je održana u New Yorku, a ne u Irskoj

Irski vojnici su 17-tog marta 1762. godine krenuli ulicama New Yorka sa svojom muzikom nastojeći se na taj način povezati sa zemljom porijekla i irskim korjenima. Od tada je to u Americi postala tradicija.

XS
SM
MD
LG