Linkovi

Republika Crna Gora bi uskoro mogla biti najmladja evropska država


Crna Gora je za 21 maj raspisala referendum za nezavisnost od Srbije. Novinar Glasa Amerike BarryWood je nedavno boravio u Podgorici, i evo šta je zabilježio:

Republika Crna Gora bi uskoro mogla biti najmladja evropska država. U skladu sa smjernicama Evropske Unije, to će se desiti ukoliko na referendum izadje 50% glasača, od njih se 55% opredijeli za nezavisnost.
Miodrag Vlahović, ministar vanjskih poslova Crne Gore smatra da će se to i deseti i da će se nezavisnost objaviti nemalo nakon toga.

Miodrag Vlahović:
Osobno bih volio da se to desi do 13 jula, što je vrlo važan datum za nas, kao što je 4juli za Ameriku. Na taj dan 1878 godine je Berlinski kongres Crnu Goru proglasio nezavisnom državom.

Crna Gora je praktički već neovisna država, ima svoj novac, i odbija primati naredjenja od Srbije. Ministar vanjskih poslova Vlahović kaže da, šta god da se dogodi na referendumu, veza sa Srbijom je okončana.

Miodrag Vlahović:
Unija više ne funkcionira. Postala je mrtvo tijelo.

Ispitivanje javnog mnijenja pokazuje da će glasanje biti tijesno. Trenutno 43 posto stanovnika želi neovisnost, dok se 31 posto protivi, a 24 posto su neodlučni. .. Vladimir Gligorov je stručnjak za Balkan pri Bečkom Institutu za medjunarodnu Ekonomiju. On misli da bi rezultat glasanja mogao biti i jedan i drugi.

Vladimir Gligorov:
Ne treba nikada podcijeniti da ljudi možda imaju osjećaj da je ovo povijesna prilika za njih da imaju vlastitu državu.

Gospodin Gligorov kaže da bi crnogorski referendum mogao imati važne implikacije i za Srbiju, ali i za cijeli Balkan; izglasavanje neovisnosti bi moglo, dodaje, dovesti do stabilnijeg regiona. .. Crnogorska opozicija koja želi ostati u zajednici sa Srbijom, kaže da će ispoštovati rezultate referenduma. No, lider opozicije, Predrag Bulatović, je uvjeren da neovisnost neće biti izglasana

Predrag Bulatović, opozicija:
Ja vjerujem da će zajednica sa Srbijom nastaviti živjeti i nakon 21 maja, jer će to biti volja naroda.

I Srbija kaže da će prihvatiti rezultat glasanja crnogorskog naroda. Srbi i Crnogorci govore istim jezikom, i dijele istu vjeru. Srbija je medjutim preokupirana problemom budućnosti Kosova, i nije odabrala, bar za sada, da bude direktno uključena u proces referenduma u Crnoj Gori.


XS
SM
MD
LG