Linkovi

Izglasano novo Vijeće UN-a za ljudska prava


Članovi UN-a su velikom većinom izglasali stvaranje novog Vijeća za poštivanje ljudskih prava koja bi zamijenila kritiziranu Komisiju za poštivanje ljudskih prava.

Sjedinjene Američke Države su jučer tokom Generalne skupštine glasale protiv stvaranja Vijeća, ali će surađivati sa ovim tijelom u budućnosti.

Američki ambasador u UN-u, John Bolton je kazao da njegova zemlja smatra da UN mogu učiniti više i da bi trebale uraditi više na zaštiti ljudskih prava širom svijeta.

Izvještač Glasa Amerike kaže da su ostali ambasadori privatno priznali da njihove vlade dijele zabrinutost Sjedinjenih Država u vezi novog Vijeća. Ruski izaslanik u New Yorku, ambasador, Andrei Denisov kaže da je glas ZA dao uz snažne rezerve.

Američki ambasador John Bolton kaže da će pravi test Vijeća za ljudska prava, nakon što njegovi članovi u narednih oko 2 mjeseca budu izabrani, i budu odlučivali da li će poduzeti efektivne akcije protiv ozbiljnih kršenja ljudskih prava u zemljama kao što su Sudan, Cuba, Iran, Zimbabwe, Belarus and Burma.

Na zasjedanju Generalne Skupštine UN-a, 170 država su glasali za novo Vijeće za ljudska prava. Sjedinjene Države, Maršalska ostrva i Palau su glasali protiv.

Venezuela, Belarusija i Iran, svi kritizirani za kršenje ljudskih prava, su bili suzdržani.

XS
SM
MD
LG