Linkovi

Mahmoud Abbas osudio jučerašnju izraelsku raciju


Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas je osudio jučerašnju izraelsku raciju na palestinski zatvor, dok je Izrael saopćio sa svoje strane da će ipak nekoliko militanata, koji su bili u tom zatvoru, izvesti pred izraelski sud.

Obilazeći danas demolirani zatvor gospodin Abbas je izraelski upad nazvao neoprostivim zločinom. On je optužio Britaniju i Sjedinjene Države za kolaboraciju sa Izraelom, što sve tri zemlje negiraju.

Tijekom jednodnevne opsade zatvora, Izrael je pohvatao na stotine zatvorenika, uključujući Ahmed Saadat i još četiri od vlade u Tel Avivu traženih militanata, zbog ubojstva izraelskog ministra turizma 2001. godine.

Dok je gospodin Abbas danas govorio, pušten je i posljednji talac kojeg su u utorak uzeli razljućeni palestinci. Palestinci su, inače danas u generalnom štrajku.

Izraelski zvaničnici su danas saopćili da su spremni da prevladaju pravne probleme u izvodjenju pred sud Saadata i još četiri druga palestinca zbog ubistva ministra Zeevi-a.

Saadatovim saučesnicima je sudjeno 2002. godine u sjedištu tadašnjeg palestinskog predsjednika Yasser Arafat. Nejasno je, medjutim, da li je tada sudjeno i Saadatu. Prema medjunarodnom zakonu, optuženom se ne može dva puta suditi za isti zločin.

Umjereni palestinci danas su komentiraju da je izraelski upad u zatvor oslabio položaj palestinskog predsjednika Abbasa, koji je u to vrijeme bio u Evropi prkupljajući fondove za palestinsku vlast.

Takodjer, danas je britanski premijer, Tony Blair branio odluku da se britanski promatrači udalje iz Jeriha. On je rekao da su promatrači uklonjeni nakon višemjesečnih upozorenja palestinskim valstima o nedostatku sigurnosti u palestinskom zatvoru.

Izrael tvrdi da je upad u zatvor izvršio jer je gospodin Abbas naznačio da je spreman da oslobodi ubice izraelskog minustra.

Izraelski privremeni premijer Ehud Olmert je danas branio jučerašnju raciju na palestinski zatvor u Jerihu, kao i hvatanje militanata koji su optuženi da su ubili minstra u izraelskom kabinetu. Gospodin Olmert je kazao da je ponosan što je nametnuo pravdu prema ljudima koje je nazvao "ubicama" , a da pri tom nisu stradali nedužni prolaznici.

XS
SM
MD
LG