Linkovi

Program saradnje BiH i NATO u 2006-toj


Zajednička komisija za obrambenu i sigurnosnu politiku Parlamentarne skupštine BiH usvojila je danas prilagođeni Program saradnje BiH i NATO-a za 2006. godinu.

Predsjedavajući Komisije Boško Šiljegović rekao je novinarima poslije sjednice da planirane aktivnosti u Programu uključuju borbu protiv terorizma i vojno-obavještajne poslove, uništavanja i skladištenja viška naoružanja, prekvalifikacije i zbrinjavanja viška vojnog osoblja, do zračne odbrane i upravljanja zračnim prostorom i učešća u vojnim vježbama.

"Puna saradnja sa Haškim sudom jedino je neriješeno pitanje koje stoji između BiH i njenog članstva u Partnerstvu za mir" - naveo je i savjetnik komandanta NATO štaba u Sarajevu BiH Rafi Gregorijan.

Gospodin Gregorian je istakao da će nastojanja organa vlasti BiH da razbiju mrežu pomagača optuženima za ratne zločine poboljšati šanse BiH da uđu u Partnerstvo za mir, a poslije toga i u NATO.

Također, istakao je da je NATO odobrio fond za zbrinjavanja viška kadra u oružanim snagama BiH, te da se sada čeka konačna odluka o tome koja će zemlja ili više njih, predvoditi ovaj process.

XS
SM
MD
LG