Linkovi

Enver Hadžihasanović i Amir Kubura osudjeni danas na 5, odnosno, na 2 i po godine zatvora


Nekadašnji zapovjednici trećeg korpusa i 7. muslimanske brigade Armije BiH, Enver Hadžihasanović i Amir Kubura osudjeni su danas na 5, odnosno, na 2 i po godine zatvora zbog, kako se navodi, propusta da spriječe zločine počinjene nad ne-Bošnjacima Srednje Bosne.

Riječ je o zločinima koje su, uglavnom, počinili pripadnici mudžahedina i njhovoh sljedbenika, a koje su osudjeni, pema svojim zapovjednim položajima, trebali spriječiti i kazniti počinitelje.

Haške sudije su danas, izričući presudu nekadašnjim visokim zapovjednicima jedinica Armije BiH u srednjoj Bosni naglasili da, iako postoje snažne indicije o uskoj povezanosti jedinica Armije BiH i mudžhedina koji su u Bosnu počeli da dolaze sredinom 1992. godine, nije dokazano da su mudžahedini bili pod komandom Armije prije formiranja odreda "El mudžahid", 13. augusta 1993. godine. Zbog te činjenice, na teret osudjenima nisu stavljeni zločini koje su mudžahedini činili prije tog datuma.

Medjutim, nakon tog roka, mudžahedini su, pored ostalog, ubili Dragana Popovića ritualnim odsjecanjem glave 21. oktobra 1993. godine, što je, po zapovjednoj odgovornosti, stavljeno na teret Hadžihasanoviću. Kriv je, prema današnjoj presudi, i zato što nije kaznio ubice Mladena Havraneka, zatočenog a potom i ubijenog augusta 1993. godine u salonu namještaja u Bugojnu. Na teret mu se stavlja i propust da spriječi i kazni krivce za nečovječno postupanje prema zatočenicima u zeničkoj Muzičkoj školi, kao i u nekoliko objekata u Bugojnu.

Sve ostale tačke optužnice mu se skidaju sa tereta.

Kubura je kriv, opet po zapovjednoj odgovornosti zato što nije spriječio niti kaznio krivce za pljačke imovine, kakva se zbila juna 1993. godine u selima Brajkovci, Ovnjak, Sušanj, kao i za uništavanje imovine i bezobzirnu pljačku u Varešu, nekoliko mjeseci kasnije.

Na završetku dokaznog postupka, prije osam mjeseci, tužitelji su za Hadžihasanovića zatražili 20, a za Kuburu 10 godina zatvora, dok je odbrana insistirala na potpunom oslobadjanju od optužbi, tvrdeći da nije riječ o zločincima, već "oficirima koji su svoju dužnost izvršavali pod izuzetno teškim okolnostima". Nezvanično, i jedni i drugi će uložiti žalbe na današnju presudu.

XS
SM
MD
LG