Linkovi

Strahovanja da ptičiji virus ne postane ljudski


Opasna ptičija gripa je do sada zahvatila 37 zemalja svijeta. Mada za sada ne predstavlja direktnu opasnost za ljude, naučnici sa pažnjom prate opasni virus i nastoje naći adekvatnu vakcinu.

Ptičija gripa još nije zahvatila Sjedinjene Države, ali experti strahuju da bi se to uskoro moglo desiti, i urgiraju na obavljanje potrebnih priprema.

Sve je počelo prije osam godina u Kini, gdje je prvi put otkrivena ptičija gripa.

Dr. Robert Webster, virologist:
Nemožemo dugo držati otvorenim, kaže doktor Webster, pokazujući kolekciju virusa i ćelija čuvanih u laboratoriju u Memphisu, i dodajući da svaka od tih kutija sadrži oko 100 epruveta sa živim ćelijma.

On je jedan od nekolicine eksperata za ptičiju gripu i na ključno pitanje – Hoće li ptičija gripa mutirati i kao što je sada pogubna za ptice postati stvarna opasnost za ljude odgovara:

<Za sada su izgledi pola-pola da će virus ptičije gripe naučiti kako da se transformira na ljude.>

Za sada je virus H5N1 isključivo ptičiji i na ljude se može prenijeti jedino direktnim kontaktom sa izmetom i drugim ptičijim izlučinama. Medjutim, virusi se morfološki mijenjaju i najveći strah medju naučnicima u svijetu je da će promjeniti genetički kod i prerasti u novi, za ljude smrtonosni virus gripe koji će se prenositi zrakom sa čovjeka na čovjeka.

Dr. Robert Webster, virologist :
Ja osobno vjerujem da će se to desiti i izvršio sam pripreme, kaže doktor Webster.

On je u svojoj kući uskladištio rezerve hrane i vode za 3 mjeseca.

Dr. Robert Webster, virologist:
Društvo jednostavno ne može prihvatiti ideju da 50 posto stanovništva može umrijeti. Ja mislim da se trebamo suočiti sa tom mogućnošću. Žao mi je ako zastrašujem ljude, ali osjećam da je to moja uloga, kaže doktor Webster.

Niko ne zna koliko dugo i koliko mutacija se treba desiti prije nego ptičija gripa postane direktna opsanost za ljude.

Dr. Anne Moscona, Prebyterian Hospital New York:
Možda se to neće desiti. Možda treba previše promjena. Možda se virus nikada neće toliko izmjeniti da postane ljudski virus.

Medjutim, to doktoricu Anne Moscona nije spriječilo da očajnički traži novi tip vakcine koja bi usporila širenje ptičije gripe.

Anne Moscona, Prebyterian Hospital New York:
Ako se desi da se prenosi sa čovjeka na čovjeka ne mislim da ćemo biti u stanju da ga obuzdamo.

Zato svi virolozi u Americi, i širom svijeta, sa pažnjom prate da li će ptičija gripa, toliko opasna za ptice, promjeniti svoj DNA i postati smrtonosna za ljude.

Do sada je, koliko se zna, u 37 zemalja od ptičije gripe umrla 101 osoba, ali katastrofična predvidjanja dokotra Webstera da pola stanovništva može umrijeti ukoliko ptičiji virus postane ljudski, nalažu maksimalni oprez.

XS
SM
MD
LG