Linkovi

Gdje će biti sahranjen Slobodan Milošević?


Sin Slobodana Miloševića, Marko, stigao je u Den Haag kako bi preuzeo tijelo svog oca optuženika za ratne zločine. Prije nego je krenuo za Nizozemsku iz Rusije, gdje živi, Marko Milošević je optužio srbijanske vlasti da pokušavaju blokirati sahranu Miloševića u Beogradu, dodajući kako su ruske vlasti pristale da se sahrana održi u Moskvi.

Kasnije je srbijanski premijer Vojislav Koštunica kazao kako će biti mogućno održati sahranu u Beogradu, nakon što je ukinut nalog za hapšenje Miloševićeve supruge Mire Marković, koja je bila optužena za zloupotrebu vlasti. Medjutim, kako su saopćili srbijanski zvaničnici, bit će joj oduzet pasoš, i morat će položiti kauciju u vrijednosti od 17 hiljada dolara, te se pojaviti pred sudom u vezi s optužnicom.

U medjuvremenu je više od 30 optuženika za ratne zločine od strane Haškog Tribunala, potpisalo smrtovnicu objavljenu u beogradkim novinama, poslavši, kako u smrtovnici stoji, posljednji pozdrav, Haškom drugaru. Medju potpisnicima su hrvatski general Ante Gotovina, i bviši makedonski ministar Ljupčo Boškovski, medjutim, medju potpisnicima nema niti jednog kosovskog Albanca, ili bosanskog Muslimana, koji su trenutno sučeljeni s optužnicama u Den Haagu.

XS
SM
MD
LG