Linkovi

Ubrzati proces rješavanja zahtijeva za američko državljanstvo


Administracija predsjednika Buha pokušava ubrzati proces rješavanja zahtijeva za dobijenjem američkog državljanstva, te su postavili rok od šest mjeseci za procesuiranje zahtijeva. Izvještava novinarka Glasa Amerike Melinda Smith.

Svaki novi američki građanin polaže zakletvu. Međutim, direktor vladine agencije koja rješava zahtijeve za dobijanje državljanstva kaže da je lista onih koji čekaju na odgovor izuzetno duga.

“Više puta, u zavisnosti od ureda koji posjetite, saznate da se na rješenje slučaja jako dugo čeka.To je neprihvatljivo i zato smo uveli novi program eliminacije čekanja, gdje u posljednje tri godine zapošljavamo više ljudi i ulažemo više novca u urede u kojima postoje ove dugačke liste .”

Emilio Gonzales, direktor američke agencije za useljeništvo i sticanje državljanstva je održao konferenciju za novinare u Washingtonu. On je kazao da Sjedinjene Države primaju više zahtijeva za državljanstvom od bilo koje druge zemlje i da zbog toga procesuiranje slučajeva oduzima vrijeme.

“Mi provjeravamo 135 hiljada imena dnevno, što je 35 miliona godišnje. To je ogroman broj.”

Gospodin Gonzales kaže da dok je brzina prilikom procesuiranja zahtijeva važna, isto tako je bitno izbjeći greške i biti oprezan u tome ko dobija američko državljanstvo.Američka gencija za useljeništvo i sticanje državljanstva sada radi na pripremi programa za takozvane "gostujuće radnike, " što je prijedlog predsjednika Busha koji će milionima ilegalnih državljana omogućiti da ostanu na privremenom radu u Americi.Ovu mjeru treba odobriti američki Kongres.

XS
SM
MD
LG