Linkovi

Palestinski zatvorenici se predali izraelskim vojnicima


Oko 80 palestinskih zatvorenika, uključujući čovjeka kojeg Izrael smatra odgovornim za ubistvo ministra u izrelskoj vladi, predali su se izraelskim vojnicima, okončavajući izraelsku opsadu zatvora u blizini mjesta Jericho.

Zatvorenici koji su prvo odbili da se predaju, izašli su napolje sa podignutim rukama. Medju njima je bio i Ahmed Saadat, za kojeg Izrael tvrdi da je 2001. godine naredio ubistvo izraelskog ministra turizma, Rehavama Zeevia. Saadat je ranije izjavio za TV Al-Jazeera da će radije umrijeti nego se predati izraelskim vojnicima.

Izraelski zvaničnici kažu da su opsadu zatvora odpočeli nakon što je palestinska vlast kazala da je spremna da Saadata i druge pritvorene pusti na slobodu.

Britanija i Sjedinjene Države su uklonili svoje promatrače prije opsade, ali kažu da nisu unaprijed znali da će Izrael opkoliti zatvor.

Britanski zvaničnici su kazali da su stalno govorili palestinskom predsjedniku Mahmoudu Abbasu da će ukloniti posmatrače ukoliko se sigurnost u zatvoru ne poboljša.

Razljućeni Palestinci su u Gazi i na Zapadnoj Obali oteli 17 stranaca, uključujući američkog profesora u Jeninu. On je kasnije oslobodjen sa ostalim. Palestinci su takodjer spalili britanski kulturni centar u Pojasu Gaze.

Glasnogovornik State Departmenta je danas rekao da su Sjedinjene Države u kontaktu sa Izralcima i palestinskim liderima i da podstiču na suzdržanost.

XS
SM
MD
LG