Linkovi

Evropska komisija odobrila 17 miliona za uklanjanje mina u BiH i drugim zemljama


Evropska komisija odobrila 17 i po miliona eura za potrebe projekata uklanjanja mina sa područja BiH, Kosova, Afganistana, Konga, Kolumbije, Gruzije, Kambodže, Jemena i Sudana.

Danas objavljena odluka Evropske komisije je posljedica nedavnog usvajana godišnjeg programa pomoći uklanjanju protiv-pješadijskih mina u BiH , Kosovu i ostalim doskorašnjim žarištima sukoba širom svijeta. Ukupna svota koja će ove godine biti utrošena je 17 i po miliona eura, a cilj je podrška zemljama čiji gradani još uvijek snažno osjećaju posljedice postojanja minskih polja. Uklanjanje mina će, uvjereni su u Briselu, biti i direktna podrška njihovom ekonomskom i socijalnom razvoju.

U Komisiji ističu da je neophodno što prije ukloniti minska polja, kako bi se njihove najčešće žrtve, žene i djeca, mogli što prije uključiti u gradjnju sigurnog i prosperitenog društva.

Plan je da se, u okviru projekta finansiranja od 2005. do 2007. godine potroši oko 60 miliona eura, dok bi cjelokupna evropska pomoć na ovom polju, u isto vrijeme, dostigla dvostruko veću vrijednost.

Ovogodišnji prioriteti su: označavanje, izolovanje i čišćenje minskih polja, uništavanje zaliha protiv-pješadiskih mina, podrška boljem informisanju o opasnosti od mina, ali i učešće u finansiranju objekata koje koriste žrtve mina i materijalna pomoć njihovoj integraciji u društvo.

Podrčja, medju kojima su, na evropskom kontinentu, BiH i Kosovo, odabrana su u ovaj projekat prema nekoliko kriterija- opredjeljenost njihovih vlada Konvenciji iz Otawe o zabrani upotrebe protiv-pješadijskih mina, značajne humanitarne i razvojne potrebe, funkcionisanje već postojećih projekata uklanjanja mina, te njihova strateška važnost za Evropsku Uniju.

XS
SM
MD
LG