Linkovi

U Senatu predstavljena Rezolucija kojom se traži ukor predsjednika Busha


U američkom Senatu je predstavljena Rezolucija kojom se daje ukor predsjedniku Bushu, optužujući ga da je prekršio zakon odobravajući tajno snimanje razgovora američkih gradjana. Rezoluciju je predstavio senator Russ Feingold, demokrata iz Wisconsina, ali ona ima malo izgleda da prodje u većinskom republikanskom Kongresu.

Posljednji put Kongres je mjeru ukora predsjednika koristio davne 1834. godine, protiv tadašnjeg predsjednika Andrew Jacksona. Da će se to desiti i u Bushovom slučaju malo je vjerovatno. Čak su i demokrati podjeljeni, i mnogi, prije ukora, pozivaju na širu istragu programa prisluškivanja.

Russ Feingold, senator:
Predsjednik je prekršio zakon i Kongres mora odgovoriti. Kongres mora istražiti i zahtijevati odgovore. Kongres, takodjer, treba utvrditi da li je sadašnji zakon neodgovarajući i otkloniti nedostatke ukoliko postoje. Ali, prije toga, Kongres mora osigurati odgovornost, odgovornost predsjednika za odobravanje nezakonitog čina. Formalni ukor od strane Kongresa je odgovarajući i adekvatan prvi korak da se javnost uvjeri da kada predsjednik misli da može kršiti zakon bez posljedica, Kongres je spreman da ga drži odgovornim.

Medjutim, republikanski lideri u Kongresu su rezoluciju senatora Faingolda nazvali političkim manevrom u okviru njegove moguće kandidature na predsjedničkim izborima 2008. godine.

Predsjednik Bush kaže da ima zakonsko pravo narediti tajna prisluškivanja i da je to neophodno za američku sigurnost. Administracija predsjednika se, inače, snažno protivi zahtijevu Demokrata i dijela Republikanaca za kompletnim uvidom u domaći program prisluškivanja, kojeg je predsjednik Bush odobrio ukratko nakon 11 septembra 2001. godine, i kojom se obavještajnim zvaničnicima dozvoljava da prate telefonske i e-mail komunikacije unutar Amerike bez odobrenja suda, ukoliko su osumnjičeni za veze sa teroristima.

Jučer u Senatu, Feingold nije dobio jaku podršku ni od kolega demokrata. Neki od njih žele da se prvo završi istraga Senatskog komoteta oko tajnog prisluškivanja, a analitičari, inače, predvidjaju da Rezolucija neće proći u većinskom republikanskom Kongresu.

XS
SM
MD
LG