Linkovi

Bivši irački sudac priznao da je donio smrtnu presudu protiv 148 Šiita


Bivši vrhovni sudac Iračkog Revolucionarnog Suda koji je djelovao pod režimom Saddama Husseina, priznao je danas na sudjenju bivšem iračkom lideru i njegovim saradnicima da je donio smrtnu presudu protiv 148 Šiita nakon pokušaja atentata na iračkog predsjednika.

Awad Hamed al-Bandar, jedan od sedmorice Saddamovih saradnika optuženih za zločine protiv čovječnosti, izjavio je danas na sudu da su izrečene smrtne presude bile zakonite jer su tadašnji optuženici za atentat na Saddama Husseina priznali svoje krivice.

Svi seljani sela Dujail, osudjeni i pogubljeni zbog učešća u atentatu, kaže on, priznali su tokom istrage da su slijedili naredjenja iz Irana za smaknuće Saddama Husseina. Bivši sudac je dodao da je njihovo sudjenje bilo sasvim u skladu sa tadašnjim zakonima.

Irački potpredsjednik tokom režima Saddama Husseina, Taha Yassin Ramadan svjedočeći danas kao jedan od optuženih da su ga američki vojnici, prije dvije godine, tukli motkama u nastojanju da saznaju gdje se krije Saddam Hussein. On je negirao umješanost u raciju vlade na selo Dujail nakon neuspješnog atentata na Saddama, 1982. godine.

Ramadan je bio medju trojicom optuženih koji su danas svjedočili. Saddam i sedam drugih su optuženi za zločin protiv humanosti zbog smrti 148 šiita 1984. godine. Tužitelji kažu da su optuženi nametnuli kolektivnu kaznu gradiću na sjeveru Bagdada nakon što je pucano na Saddama kada je prolazio tim gradom.

Očekuje se da Saddam i njegov polu-brat Barzan al-Takriti prvi put svjedoče u srijedu.

XS
SM
MD
LG