Linkovi

Slobodan Milošević će biti sahranjen u Beogradu bez državničkih počasti


Haški optuženik i bivši predsjednik Jugoslavije i Srbije Slobodan Milošević biće sahranjen u Beogradu bez državničkih počasti. Kako iz Beograda javlja dopisnik Glasa Amerike na Srpskom jeziku, Miša Brkić, pod prijetnjom socijalista da će prekinuti da podržavaju Vladu u Parlamentu, vlasti su, pozivajući se na humanost, dozvolile Miloševićevu sahranu u Beogradu a Tužilaštvo se saglasilo da se Mirjani Marković ukine pritvor iako je prethodno saopštilo da nema nikakvog zakonskog osnova da odustane od optužnice protiv nje. Konačnu odluku o ukidanju pritvora i povlačenju potjernice trebalo bi da u utorak donese Okružni sud.

U pogodbi sa Vladom, socijalisti su odustali od zahtjeva da Milošević mora da bude sahranjen u Aleji velikana i uz državne počasti, jer je gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanović saopštio da neće odobriti Miloševićevu sahranu na tom mjestu, a na prijedlog predsjednika Srbije Borisa Tadića i u skladu sa vojnim pravilima, Vrhovni savjet odbrane zabranio je upotrebu Vojske u protokolu sahrane Slobodana Miloševića.

Prema ocjenama pojedinih analitičara, demokratske snage koje su 5. oktobra 2000. godine izbornom voljom građana pobijedile Miloševića, pokušavaju sada da spriječe nastojanja radikala i socijalista da Miloševićevu smrt iskoriste za jačanje političkog uticaja. Šef diplomatije Srbije i Crne Gore i predsjednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković pozvao je Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države da u ovom teškom trenutku pomognu Srbiji, tako što će odustati od pritisaka na nju u trenutku kada snage u Srbiji koje su joj pričinile najviše zla, žele da se vrate na vlast.

Obaveze se moraju ispuniti, ali se ne smiju proglašavati za prepreke koje se ne smiju zaobići, rekao je Drašković i upozorio da Srbija i Crna Gora mora da bezuslovno odmah uđe u Partnerstvo za mir i da zatim dobije pomoć Evropske Unije za evropeizaciju Srbije.

XS
SM
MD
LG