Linkovi

EU ohrabruje srpski narod da se distancira od Miloševićevog nasljedja


Zvanči Brisel danas, uz brojne ranije reakcije evropskih diplomata na smrt Slobodana Miloševića, poručuje Beogradu da se nada kako posljednji razvoj prilika neće uticati na uspješno započeti proces približavanja evropskim institucijama.

Evropska očekivanja od Beograda nisu izmijenjena nakon smrti nekadašnjeg srpskog lidera Slobodana Miloševića u ćeliji zatvora Scheveningen.

Predstavnica za medije komesara za proširenje, Olli Rehna, Kristina Nagy za Glas Amerike kaže:

”Tužno je čuti vijest o smrti Slobodana Miloševića, prije nego što se mogla postići pravda za žrtve zločina za koje je bio optužen. Ohrabrujemo srpski narod da se distancira od Miloševićevog nasljedja i da se okrene evropskoj budućnosti, kakva je obećana svojevremeno na Solunskom samitu i potvrdjena na nedavnom susretu evropskih ministara.

Od izuzetne je važnosti da se stvore uslovi za održiv mir i pomirenje u regionu. Komesar Rehn na tome insistira i čini sve kako bi naglasio važnost pune saradnje sa Hagom. Odlučni smo da podržimo evropsku budućnost Srbije i nadamo se da progres kakav smo do sada imali u pregovorima o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju neće biti ugrožen nedovoljnom saradnjom sa Haškim sudom. Važno je da se ta saradnja postigne što prije, kako bi proces pregovora bio neometan. To podrazumjeva lociranje, hapšenje i transfer u Hag svih optuženih, uključujući Ratka Mladića Radovana Karadžića, koji su optuženi za strašne masakre u Srebrenici, za koje je bio optužen i Milošević".

U kancelariji komesara Rehna posebno naglašavaju- smrt Miloševića ne mijenja ništa na listi obaveza i u kalendaru rokova postavljenih Srbiji.

Kristina Nagy:
"Mislim da je poruka bila više nego jasna- kada je krajem februara komesar Rehn rekao da, ako ne bude pune saradnje sa Hagom, pregovori mogu da budu poremećeni i da se sastanak, planiran za 4. i 5. april može staviti "na čekanje". Nema razloga da mijenjamo naš stav, i zato je posebno važno da se nacionalistička prošlost ostavi iza, a da se okrenu evropskoj budućnosti, kakva je ponudjena Srbiji".

XS
SM
MD
LG