Linkovi

Predsjednik Bush priznao teškoće u Iraku, ali je kazao da vidi znakove nade u budućnosti


Predsjednik Bush je izjavio da se iračke snage sigurnosti brojno povećavaju i da postaju sve bolje u vrijeme dok stiču povjerenje iračkih civila. U prvom govoru povodom obilježavanja treće godišnjice američke invazije na Irak, predsjednik Bush je kazao da su iračka policija i vojne snage nedavno odigrale ključnu ulogu u spriječavanju da zemlja zapadne u anarhiju nakon bombaškog napada na svetu šiitsku džamiju u Sammari.

Obraćajući se okupljenima na univerzitetu George Washington u Washingtonu, gospod in Bush je kazao da američke snage nastavljaju obučavati iračke snage sigurnosti koje sada imaju oko 130 bataljona. On je kazao da pripadnici koalicionih sanga koji obučavaju iračke snage iskorjenjuju one koji se sumnjiče za lojalnost sektaškim milicijama u Iraku.

Nedavna istraživanja javnog mijenja pokazuju da većina Amerikanaca vjeruje da će Irak utonuti u građasnki rat. Predsjednik Bush je danas priznao nedavno nasilje i vjerske sektaške osvetničke napade u Iraku, ali je kazao da vidi znakove nade u budućnosti.

XS
SM
MD
LG