Linkovi

Haški Tribunal saopštio da će tijelo Slobodana Miloševića danas biti upućeno u Beograd


Holandski toksikolog Donald Uges sa univerziteta u Groningenu, koji je radio toksikološki pregled tijela Slobodana Miloševića, kaže da je on prije smrti uzeo jake antibiotike koji su neutralizirali djelovanje lijekova koje je redovno dobijao za srce i krvni pritisak.

Doktor Uges je danas potvrdio da su u uzorku krvi uzetom još prije Miloševićeve smrti pronadjeni tragovi lijeka Rifampicin, koji se prepisuje za liječenje lepre i tuberkuloze, bolesti koje Milošević nije imao. Taj lijek je, kaže holandski toksikolog, mogao umanjiti ili sasvim anulirati efekte drugih lijekova koje je ovaj optuženik Haškog Tribunala uzimao. Nije, medjutim, jasno kako je Milošević došao do tog lijeka.

Doktor Uges je, kako navodi, ranije zatražio uzorke Miloševićeve krvi nakon što je utvrdjeno da njegov organizam nije reagovao na lijekove za srce koje su mu prepisali holandski ljekari.

Prošlog mjeseca, Haški Tribunal je odbio Miloševićev zahtjev da bude liječen u Rusiji. Doktor Uges kaže da je sasvim moguće da je Milošević namjerno uzeo lijekove koji imaju djelovanje suprotno lijekovima koji su mu prepisivali holandski ljekari, kako bi pojačao svoj zahtjev za liječenjem u Moskvi.

Haški Tribunal je saopštio da će tijelo Slobodana Miloševića danas biti upućeno u Beograd. Njegov advokat kaže da je želja porodice da on bude sahranjenu Beogradu uz državne počasti, ali nije jasno da li će to dozvoliti sadašnje vlasti u Srbiji, niti da li bi, u tom slučaju, njegovoj ženi i sinu za kojima su raspisane potjernice - bilo omogućeno da prisustvuju sahrani.

Srbijanske vlasti su danas saopštile da počasne jedinice vojske neće učestvovati ni kakvoj varijanti Miloševićeve sahrane.

XS
SM
MD
LG