Linkovi

Umro Slobodan Milošević


Bivši jugoslavenski predsjendik i optuženik za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, Slobodan Milošević, pronadjen je mrtav noćas u svojoj ćeliji mrtav; kako stoji u saopćenju zatvora Haškoga Tribunala, Miloševićevo tijelo je pronadjeno u krevetu, i čini se po svemu da je umro prirodnom smrću, iako će, kako stoji u saopćenju Tribunala, biti uradjena potpuna autopsija, i testiranje na toksine.
64-godišnjem Miloševiću se sudi na Haškom Tribunalu od 2002, a bio je sučeljen sa više od 60 tačaka optužnice, medju njima genocid i zločini protiv čovječnosti. U posljednju godinu dana njegovo je sudjenje je vrlo često prekidano zbog problema koje je imao sa zdravljem, prvenstveno srčanih tegoba i visokog krvnog pritiska.
SLobodan Milošević je na vlast došao 1989. godine, u ubrzo nakon toga povedeni su ratovi prvo u Hrvatskoj, zatim u BiH, te na Kosovu. Krivi se se srbijansku i srpsku vojnu agresiju, kao i provodjenje politike brutalnog etničkog čišćenja nakon raspada Jugoslavije 1990. godine. Milošević je izgubio izbore 2000-te, a dvije hiljade i prve je uhapšen, i konsekventno predat Tribunalu. Slobodan Milošević ke prvi šef države koji se našao kao optužneik na Medjunarodnom tribunalu za ratne zločine.
XS
SM
MD
LG