Linkovi

Senator Lugar: Mi ne mozemo nametnuti rjesenje za Kosovo


Danas je američki Senator Richard Lugar na Capitoll Hillu primio albanskog ministra obrane, kada je razgovarano prvenstveno o statusu Albanije u odnosu na integriranje u zapadne institucije, o statusu pregovora o budućnosti Kosova, i o regiji Balkana uopće. Novinarka Glasa Amerike Isabela Kokoli je iskoristila priliku i upitala senatora Lugara i o poruci koji eventualno želi poslati u region glede nehapšenja optuženika za ratne lzočine, Karadžića i Mladića:

Richard Lugar, predsjedavajuci senatskog odbora za vanjsku politiku:
"Računamo da će odgovorne države učiniti sve da se pravda zadovolji i ja sam uvjeren da će se to desiti, jer je činjenica da se na Mladićevo hapšenje čeka toliko dugo - razočaravajuća. Moramo vjerovati da će se ipak desiti prave stvari", kaže Lugar.

Na pitanje - kakav bi status Kosova, on kao predsjedavajući senatskog odbora za vanjsku politiku, preporučio u slučaju da dvije strane ne postignu dogovor, senator Lugar kaže:

Senator Richard Lugar:

"Preporučio bih u tom slučaju objema stranama da se vrate pregovorima. U konačnom, narod Kosova i drzava koje okružuju Kosovo moraju o tome da se dogovore. To nije nešto što bi ovaj senatski odbor mogao da nametne ili sugeriše. Ipak, u najmanju ruku, mi možemo da omogućimo da se pregovara u dobroj atmosferi i da pregovarače ohrabrimo uspješno dođu do rješenja, kaže senaotor Lugar.

XS
SM
MD
LG