Linkovi

Borislav Paravac – Tužba BiH protiv SCG znatno udaljava Srbe i Bošnjake


Član Predsjedništva B i H, Borislav Paravac ocijenio je da tužba Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore za genocid znatno udaljava Srbe i Bošnjake, odbacujući tvrdnje predsjedavajućeg Predsjedništva, Sulejmana Tihića da ova tužba nije usmjerena protiv srpskog naroda. Predstavnici srpskog pokreta nevladinih organizacija najavili su protesni miting 18.marta u Bijeljini u znak protivljenja ovoj tužbi.

Tužba Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore za genocid pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, u stvari, prdstavlja tužbu bošnjačkog naroda protiv Srba. Izjavio je ovo član Predsjedništva BiH, Borislav Paravac naglašavajući da je zbog ove tužbe došlo do znatne polarizacije između bošnjačkog i srpskog naroda. On je, ujedno, ocijenio da se predsjedavajući Predsjedništva

B i H, Sulejman Tihić lažno izjašnjava kada tvrdi da ova tužba nije usmjerena protiv srpskog naroda. Paravac je, takođe, saopštio da se cijeli proces finansira nezakonito kao i da je agent tužbe iz B i H izabran na nezakonit način.

«Imam pismo od Međunarodnog suda pravde u kome me je obavijestio da nemaju nijednu odluku Bosne i Hercegovine o pokretanju tužbe nego samo jedno pismo Alije Izetbegovića gdje je on ovlastio Šaćirbeja i jednog američkog advokata da zastupaju tužbu.»

Borislav Paravac je najavio da je u pripremi deklaracija protiv ove tužbe koju će potpisati svi zvaničnici iz reda srpskog naroda u B i H i koja će biti upućena međunarodnim institucijama.

Istovremeno, potpredsjedavjući Vijeća naroda Republike Srpske, Miroslav Mikeš je danas saopštio da ukoliko Ustavni sud B i H ocijeni da je ova tužba neustavna onda ona treba biti povečena iz Međunarodnog suda pravde u Hagu.

Srpski pokret nevladinih asocijacija koji okuplja desetak nevladinih organizacija iz Republike Srpske najavio je danas da će 18.marta u Bijeljini biti održan centralni protesni miting zbog, kako je saopšteno, nelegalne tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore za genocid.

XS
SM
MD
LG