Linkovi

S. Tihić -  Ustavne promjene su prvenstveno naše opredjeljenje


Član Predsjedništva BiH, i predsjednik SDA BiH, Sulejman Tihić za Glas Amerike govori o ustavnim promjenama u BH, za ko je američki inicijatori tvrde da se moraju dogovoriti do kraja ovog mjeseca i u tom svjetlu komentariše formiranje nove vlade RS.

S. TIHIĆ: To je prvenstveno naše opredjelenje, ne tih američkih zagovorača, da ovaj proces završimo tako da će novi izbori biti održani po novim ustavnim rješenjima. Ja vjerujem da ćemo uspjeti do zakonskoga roka, 31 marta.

Meni je drago da je, kad su u pitanju ustavne promjene, postignut visok stepen konsenzusa sva tri naroda, to su 34 stranice sporazuma, od čega najmanje 20 stranice ustavne materije, i sve znači korak naprijed, dva tri koraka naprijed, sve su bolja rješenja od postojećih, to znači jaču državu sa jačim nadležnostima kakve imaju normalne evropske države, funkcionalniju vlast od Predsjedništva, garantovana ljudska prava s a mehanizmima zaštite.

Jas sam zadovoljan ovim rješenjima, što je to rezultat konsenzusa domaćih političara, ne nekakvih pritisaka, kako smo do sada bili izloženi. To je dobar put za rješavanja i drugih sličnih problema.

Dolazak na vlast gospodina Dodika, odnosno vlade koju je on predložio, može da bude samo korak u tom pozitivnom sjmeru, kada je evropski put i drugi pozitivni procesi u BH u pitanju.

VOA: Da li je zastoj u ustavnim reforma u vezi sa rješavanjem kosovskog pitanja?

S. TIHIĆ: To nema veze, ustavne promjene nemaju veze sa Kosovom. To neki političari iz sebi poznatih razloga, uskostranačkih ili ličnih interesa dovode u vezu. Evo, i danas u Briselu i u drugim prilikama jasno je rečeno da pitanje statusa Kosova ni na koji način ne može se odraziti na integritet i suverentitet BH. Tako da na žalost neki političari za koje sam očekivao da budu odgovorni, ponašaju se nedržavotvorno i uskostranački i svoju ličnu sujetu stavaljaju iznad općeg interesa. Ja bih ih pitao: gospodo, taj vaš spisak želja trebate prezentirati trećoj strani. Nije dovoljno sjediti u Sarajevu i pričati priču o cjelovitoj demokratskoj Bosni i Hercegovini, treba otići, kao Sulejman Tihić ovdje, i u Banju Luku i u Bjeljinu, i u Prijedor, i u Foču itd. i tamo govoriti o BH bez entiteta kao rješenje za budućnost. Ovo smo svi rekli da je prva faza ustavnih promena. Mnogo od tih političara koji kritikuju sporazum nikad nisu bili u Republici Srpskoj, nikad nisu bili na masovnoj grobnici, ne znam da li su ikad posjetili izbjeglice. Nije dovoljno u Sarajevu, po svjetskim metropolama pričati o nekim visokim demokratskim standardima i kako bi trebalo da izgleda, znam ja dobro kako bi trebalo, ali ovo je sad realno. Ovo je napredak, ovo nije potvrda dvoentitetskog uredjenja i ne znači jačanje entiteta, naprotiv znači slabljenje entiteta i jačanje države BiH.

VOA: Šta mislite o uslovu pune saradnje sa Haškim sudom, koji je postavljen za SCG i o mogućnosti da se slični uslovi postave pred BiH?

S. TIHIĆ: Mislim da je krajnje vrijeme da SCG ostvari punu saradnju sa Haškim tribunalom i da sa te deklarativne predju na stvarnu saradnju, a to znači hapšenje najtraženijih ratnih zločinaca. Jer, u EU jasno su iznesena upozorenja o posljedicama ako ne bude uhapšen Ratko Mladić. Mogućnost da se isto takvo nešto primjeni u BH - ja sam danas sa gospodinim Sheferom o tome razgovarao i rekao sam da je naš interes puna suradnja sa Hagom. Rekao sam da se BiH, što se mene tiče, ne treba se gledati kroz prste, jer naš interes je da se uhapse Karadžić, Mladić, i svi drugi zločinci i da se procesuiraju pred domaćim sudom stotine zločinaca koji danas još slobodno hodaju. To je važno zbog budućnosti, zbog uspostavljenja povjerenja medju našim ljudima. U BiH, u RS još ima kapaciteta za bolju saradnju sa Hagom. Postoji odgovornost države, ali puna odgovornost još uvijek je na entitetima, jer policijski poslovi su na entitetima. Tek prenosom tih nadležnosti, onda će država biti jedina odgovorna za saradnju sa Hagom.

VOA: Šta kažete o argumentima SCG da iza tužbe pred Medjunarodnim sudom ne stoje sva tri konstitutivna naroda BiH, i o protivljenju tužbi koje dolazi iz Republike Srpske?

S. TIHIĆ: Iza tužbe ne stoje narodi, iza tužbe stoji država . Država BiH putem svog Predsjedništva podnijela je tužbu, ta tužba je potvrdjena na sjednicama postdejtonskog Predsjedništva u dva navrata - preglasavanjem dva člana protiv jednog, istina, ali to je sasvim legalan način donešenja odluke. O tome je obavješten Medjunarodni sud i on je to prihvatio i radi po tužbi.

Zašto se neki političari iz RS protive tužbi? Postoji nekoliko razloga. Jedan razlog je da su nespremni da se suoče sa istinom, bez obzira kakva ona bila. Drugi razlog, neki imaju svoje odgovornosti za sve što se dogodilo u BiH i jedan takav postupak bi mogao da pomene i tu odgovornost i konkretna imena.

VOA: Kakvo je najbolje rjesenje situacije?

S. TIHIĆ: Tužba nije usmjerena protiv srpskog naroda u BiH, nije usmjerena protiv dobrih odnosa za SCG, upravo presuda treba da bude dopuna boljim odnosima medju narodima, medju državama. Samo na temeljima istine i pravde možemo graditi bolju budućnost i u BiH i sa našim susjedima, to nije važno samo za BH i za region, to je važno za medjunarodni pravni poredak. Mora se znati da one države koje čine takva nedjela da će danas sutra ne samo njihovi predsjednici nego i države odgovarati, i da će posljedice trpiti na neki način i gradjani koji su glasali za takvu politiku, odnosno za takve političare.

XS
SM
MD
LG