Linkovi

Iračka vlada izvršila prve smrtne kazne


U Iraku je danas obješeno 13 pobunjenika, što je prvo izvršenje smrtnih kazni od strane iračke vlade nakon zbacivanja sa vlasti Saddama Husseina 2003. godine. Zvaničnici su saopćili tek nekoliko detalja o tim osobama.

Današnje izvršenje kazne uslijedilo je u vrijeme kada je ministar odbrane Sjedinjenih Država, Donald Rumsfeld zatražio od Iračana da formiraju vladu nacionalnog jedinstva kako bi smanjili opasnost od gradjanskog rata. Ukoliko do takvog sukoba dodje, on je rekao da Sjedinjene Države planiraju prepustiti iračkim snagama sigurnosti da se sa njim nose.

Washington Post danas izvještava da je vodeća šiitska partija u iračkoj vladi naredila Ministarstvu zdravlja da prestane brojati ubijene smaknućem , tijekom nedavnog nasilja koje se proširilo nakon bombardovanja šiitskog svetišta. Vlada zvanični broj mrtvih nakon prve sedmice vjerskog sektaškog nasilja procjenjuje na 379, što je mnogo manje od hiljadu poginulih kako tvrde neki irački zvaničnici.

Inače danas je u nasilju u Bagdadu ubijeno najmanje deset ljudi, dok irački zvaničnici istražuju otmicu 50 uposlenika privatne sigurnosne kompanije od strane ljudi obučenih kao irački komandosi.

U isto vrijeme, predsjednik Iraka, Jalal Talabani se susreo sa političkim liderima u nastojanju da riješi zastoj u formiranju nove vlade i održavanja prvog zasjedanja iračkog parlamenta, planiranog za ovu nedjelju.

XS
SM
MD
LG