Linkovi

74% evropljana podržava zajedničke evropsko-američke akcije unapredjuja demokracija u svijetu


Iako se taktike rješavanja problema Evropljana i Amerikanaca često razlikuju , njihova stajališta u odnosu na svjetske izazove sve češće su ista, kaže visoki američki diplomata Dan Fried, koji je u raspravi održanoj u američkom Kongresu svjedočio da Amerika i Evropa suradjuju u polju širenja slobode diljem Srednjeg Istoka, i duž istočno -evropske granice. Prilog novinara Glasa Amerike Jaroslawa Andersa:

Govoreći pred Potkomitetom za evropska pitanja Zastupničkog doma Kongresa, pomoćnik američkog državnog sekretara Dan Fried je izmedju ostaloga kazao da najnovije ispitivanje javnog mnijenja pokazuje da 74 posto Evropljana podržava zajedničke evropsko-američke akcije kojima se unapredjuje demokracija u svijetu. On je pohvalio evropsku pomoć u iranskoj nuklearnoj krizi, treniranju iračkih snaga sigurnosti, i radu na uspostavi mira izmedju Palestinaca i Izraelaca. Gospodin Fried je takodjer spomenuo evropsko-američku suradnju u onome što je nazvao Evropskim frontovima mira.

D. FRIED:
Sjedinjene Države i Evropska Unija sve češće jednim glasom govore, na primjer, u korist podrške demokratskim snagama u Bjelorusiji.

Najnoviji primjer ove suradnje, kaže gospodin Fried, je zajednički napor u osiguravanju da vijesti izvana stižu u Bjelorusiju, u cilju razbijanja Lukašenkovoh ograničenja na medije.

Govoreći o drugim zemljama izvan granica Evropske Unije, gospodin Fried je spomenuo da budućnost i Gruzije leži u evro-atlantskoj zajednici, a potom je naglasio i zajedničku američko-evropsku ulogu na Balkanu.

D. FRIED:
Upravo je prošla deseta godišnjica potpisivanja Dejtonskog sporazuma , kojim je okončan rat u BiH. Takodjer, 6 godina nakon što se NATO uključio da obustavi humanitarnu katastrofu na Kosovu, mi opet suradjujemo s našim evropskim prijateljima na finalnom rješenju kosovskog statusa, kojim će se omogućiti dugotrajni mir.

Pomoćnik američkog drž-avnog sekretara za Evropu je takodjer rekao da se američko - ruski odnosi ogledaju kako u efikasnoj strateškoj suradnji, tako i u odredjenim neslaganjima.

D. FRIED:
Američke odnosi s Rusijom i drugim zemljama u području Evro-azije neki u Rusiji vide u smislu- ako je nekoj od tih zemalja Amerika prijatelj - onda je automatski Rusiji neprijatelj, što smo mi mnogo puta , i javno i u licnim kontaktima, opovrgnuli.

Gospodin Fried kaže da se suradnja izmedju Sjedinjenih Država i Evrope vidno poboljšala u posljednjih nekoliko godina, iako mnogi izazovi i dalje ostaju. Debata koju Washington vodi s Evropom - o promoviranju slobode, sučeljavanju s tiranijama, i reformiranju zajedničkih institucija, neophodna je i donosi pozitivne globalne rezultate.

XS
SM
MD
LG