Linkovi

Briselski susret S. Tihića i S. Marovića


Zaključnog dana višednevne posjete Belgiji i Briselu, predsjedavajući bh predsjedništva, Sulejman Tihić se susreo sa generalnim sekrearom NATO, Jaap de Hop Schefferom i visokim predstavnikom EU, Javierom Solanom.

Medjutim, posebno zanimljiv i neočekivan je bio njegov današnji susret sa predsjednikom SCG, Svetozarom Marovićem. U svjetlu razgovora o odnosima dvije zemlje, nezaobilazna tema je bila tužba pred Medjunarodnim sudom pravde u Hagu.

Savsvim neočekivao i nenajavljeno, izmedju posjeta glavnim štabovima NATO i EU, predsjedavajući Predsjedništva BiH, Sulejman Tihić se nakratko susreo i sa predsjednikom državne zajednice SCG, Svetozarom Marovićem.

Neformalnim susretom je dominirala tema odnosa dvije države, a u tom svjetlu, nezaobilazna je bila aktuelna tužba i prces pred Medjunadornim sudom.

Predsjedavajuchi Predsjedništva BiH, Sulejman Tihić:
"Nema ni jednog pojedinca u BiH koji sada može razgovarati o bilo kakvim vansudskimdogovorima, jer bi to bila politika. Nema niko pravo, zbog svih tih žrtava. Neka to odluči sud, nepristrasno, na oslovu dokaza. Gledajmo to kao pravno pitanje, nemojte da to opterećuje naše odnose".

Predsjednik SCG, Svetozar Marović:
"Mi treba da utvrdimo svaku krivicu pojedinačno. Mislim da se ni jedan zločin ne smije zataškati niti zaboraviti. Ali mislim da je veoma važno to što je i g. Tihić rekao da te tužbe nisu okrenute protiv naroda, protiv ljudi koji su i sami možda bili žrtve odredjenih političkih ili nacionalnih ciljeva. Ovdje je doista riječ o tome da se sazna istina i da se ne kažnjavaju narodi, već pojedinci".

Predsjedavajući bh Predsjedništva se, nešto kasnije, susreo i sa visokim predstavnikom EU, Javierom Solanom, od kojeg je, prema vlastitim riječima, dobio podršku za refromske i integracijske napore zemlje.

U saopštenju Solaninog kabineta se naglašava da je, uz podsjećanje na obaveze prema Haškom sudu, posebno pozdravljen progres u ustavnim reformama, koji je, za Visokog predstavnika EU, "važan korak prema funkcionalnijoj državi i Evropi".

On je ohrabrio bh političke partije da nastave sa tim poslom, kako bi se na vrijeme okončale ustavne refrome i naredni izbori bili prilka za njihovo provodjenje u djelo.

XS
SM
MD
LG