Linkovi

Predstavnici zvaničnog Beograda odbacuju optužbe BiH za genocid


U uvodnom dijelu završne rasprave rezervisanom za riječ optuženih, po tužbi BiH protiv SCG za genocid pred medjunarodnim sudom pravde u Hagu, predstavnici zvaničnog Beograda odbacuju optužbe za genocid, uz tvrdnju da su neosnovane. Istovremeno, pozivaju na diplomatsko rješenje spora.

Danas je u završnoj raspravi po tužbi BiH pred Medjunarodnim sudom u Hagu riječ dobila tužena strana- predstavnici SCG su optužbe za genocid odbacili, tvrdeći da su Sarajevu više puta bezuspješno nudili diplomatsko rješenje.

Pored ostalog, najavljeno je da će se nastaviti sa nastojanjem da se dokaže nenadležnost suda za ovaj slučaj, jer tadašnja SRJ u vrijeme podnošenja tužbe nije bila članica UN-a. Sa druge strane, potvrdjuje se da su u BiH tokom rata počinjeni brojni ratni zločini- vlast u Beogradu je odlučna da kazni njihove počinitelje, što se ilustruje izručenjem Miloševića i brojnih drugih optuženih Haškom sudu, kao i nedavnim hapšenjem pripadnika "Škorpiona" i sudskim procesom koji se vodi protiv njih.

Predstavnici SCG naglašavaju da bh strana u svojoj uvodnoj riječi nije dokazala ni genocid u BiH, kao ni učešće Beograda u njemu. Ono što je za haški sud pojam genocida, za tuženu stranu predstavlja "veoma široku definiciju", koja, čak i takva, sem masakra u Srebrenici, nigdje više nema uporišta.

Ukazano je i da je zvanični Beograd više puta pokušao da prijeteljski riješi spor- povukao je kontra tužbu i više puta bezuspješno nudio diplomatsko rješenje.

XS
SM
MD
LG