Linkovi

Dick Cheney: Mi nećemo dozvoliti da Iran ima nuklearno oružje!


Potpredsjednik Sjedinjenih Država, Dick Cheney kaže da Iranu neće biti dozvoljeno da ima nuklearno oružje i upozorava da Amerika drži sve opcije na stolu kao mogući odgovor na neodgovorno ponašanje iranskog režima.

Potpredsjednik Cheney kaže da iranska vlada nastavlja da prkosi svijetu sa svojim nuklearnim ambicijama i da joj neće biti dozvoljeno da razvije nuklearno oružje.

Dick Cheney, potpredsjednik SAD:
Naravno, ovaj slučaj se uskoro može naći pred Vijećem sigurnosti UN-a. Iranski režim treba da zna, ukoliko ostane na ovom kursu, da će imati značajne posljedice od medjunarodna zajednice. Sa naše strane, Sjedinjene Države drže sve opcije na stolu kao mogući odgovor na neodgovorno ponašanje iranskog režima, i mi se pridružujemo drugim državama u slanju jasne poruke iranskoj vladi – Mi nećemo dozvoliti da Iran ima nuklearno oružje.

Potpredsjednik Cheney je ovo rekao u Washingtonu, govoreći Američko-Izraelskom komitetu za odnose sa javnošću, uticajnoj pro-izraelskoj lobističkoj grupi.

On je govorio dok su članovi Medjunarodne agencije za atomsku energiju u Beču razgovarali o iranskom nuklearnom programu i mogućem predavanju tog slučaja Vijeću sigurnosti UN-a.

Sjedinjene Države i druge zemlje kažu da Iran radi na razvoju nuklearnog oružja, dok Iran naglašava da ima pravo na nuklearnu tehnologiju i da je njegov program namjenjen za civilne potrebe.

Potpredsjednik Cheney kaže da Sjedinjene Države podržavaju demokratske aspiracije iranskog naroda, ali optužuju vladu u Teheranu.

Dick Cheney, potpredsjednik SAD:
Iranski narod je kroz generacije trpio represiju od strane fanatičnih režima. Taj režim je je jedan od glavnih državnih sponzora terorizma. Sadašnji predsjednik je otvoreno govorio o brisanju Izraela sa mape i o svijetu bez Amerike. On je izrazio, prezira vrijedne, sumnje o nacističkim zločinima, svrstavajući se sa ostakom onih koji fantaziraju da se holocaust nije dogodio.

Upozorenje potpredsjednika Cheneya došlo je u isto vrijeme kada i zajednička izjava ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova i američke državne tajnice Condoleezza-e Rice da Moskva i Washington nastavljaju insistirati na prestanku obogaćivanja uranijuma na iranskoj teritoriji, i njihove podrške ruskom kompromisnom prijdlogu da se stvori nuklearno postrojenje za teherenske reaktore na ruskoj teritoriji.

XS
SM
MD
LG