Linkovi

O položaju žena u BiH povodom Dana žena


Položaj žena u bh. društvu generalno je još nezadovoljavajući

Adnan Rondić

Položaj žena u bh. društvu generalno je još nezadovoljavajući, posebno u oblastima zapošljavanja, odlučivanja, zastupljenosti u organima vlasti i privredi, rečeno je danas na svečanom zasjedanju Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova u BiH Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Ovom svečanom sjednicom posvećenom 8. martu, Međunarodnom danu žena, željelo se ukazati na položaj žena u svijetu i BiH, te stalnoj potrebi unapređivanja ravnopravnosti spolova u svim oblastima društva.

Prema riečima predsjedavajućeg državne komisije Joze Križanovića, ostvarivanje ravnopravnosti spolova je stalan proces koji zahtijeva angažiranje svih slojeva društva.

BiH ima dobar Zakon o ravnopravnosti spolova, a potpisnica je i velikog broja međunarodnih konvencija, kao što je Pekinška deklaracija koja obavezuje sve zemlje potpisnice na eliminaciju svih oblika diskriminacije žene u društvu, napomenuo je Križanović.

Direktorica Gender centra BiH, Samra Filipović upozorava kako se cijeli svijet suočava s problemom jednakih prava žena. O tome dovoljno svjedoče podaci da je u čitavom svijetu samo 11 žena premijerki, dok je samo u tri zemlje ostvarena potpuna izbalansiranost muškaraca i žena u vladi.

Gospodja Filipović ipak smatra kako 8. mart nije samo potrošački praznik, već da postoji smisao njegovog obilježavanja, pošto je to prilika da se sumiraju rezultati onoga što je urađeno i što treba da se uradi kako bi se položaj žena u društvu unaprijedio.

Dan žena u Republici Srpskoj

Dragan Stegić

Narodna Skupština Republike Srpske je postala mjesto gdje su žene faktor demokratskog i parlamentarnog odlučivanja koje se više ničim ne može dovesti u pitanje. Saopštio je ovo predsjednik entitetskog parlamenta Igor Radojičić povodom 8.marta Dana žena, naglašavajući da takav trend treba njegovati i ubuduće.

Ovim povodom gradonačelnik Banjaluke, Dragoljub Davidović je upriličio prijem za žene oboljele od raka dojke a novčano je nagradio Nadu Runjić, majku šest kćeri.

Inače, predstavnici Helsinškog parlamenta gradjana i Udruženih žena iz Banjaluke, zatražili su od elektronskih medija u B i H da uređivanje današnjih vijesti prepuste ženama navodeći primjer da je monitoringom 16.februara utvrđeno da je 85 odsto vijesti posvećeno muškarcima a svega 15 procenata ženama.

XS
SM
MD
LG