Linkovi

Iran zaprijetio Sjedinjenim Državama


Međunarodna agencija za atomsku energiju je dugo očekivani izvještaj po pitanju iranskog nuklearnog programa proslijedila Vijeću sigurnosti UN-a. U Beču je danas američki ambasador Gregory Schulte kazao da se u izvještaju jasno kaže da je Iran propustio da udovolji zahtijevima da zaustavi sav rad na obogaćivanju uranijuma.

Sjedinjene Države žele da Vijeće sigurnosti nametne sankcije Teheranu za narušavanje sporazuma o nuklearnoj neproliferaciji. Šef ove UN-ove agnecije Mohamed El Baradei je kazao da je poliitčko rješenje krize još uvijek moguće.

U međuvremenu je Izrael j saopćio da će biti natjeran da se brani od Irana ukoliko Vijeće sigurnosti UN-a ne poduzme aktivnosti na sprječavanju vlade u Teheranu sa se domogne nuklearnog oružja.

U intervjuu za Rojter je izraelski ministar odbrane Shaul Mofaz je upitan da li je Izrale spreman koristiti vojnu silu ukoliko Vijeće sigurnosti UN-a ne zaustavi, kako to izraelska vlada smatra, tajni iranski nukelarni program. Ministar Mofaz je odgovorio "mi se moramo braniti", te da bi bilo koja vojna akcija bila zasnovana na izraelskom pravu omogućavanja sigurnosti za svoj narod.

Neposredno prije odluke Medjunarodne komisije za atomsku energiju, Iran je zaprijetio Sjedinjenim Državama nanošenjem štete i bola, ako slučaj nuklearnog programa Teherana završi pred Vijećem Sigurnosti UN-a.

U saopćenju predočenom Medjunarodnoj Agenciji za atomsku energiju u Beču, Iran tvrdi da Washington može doživjeti istu štetu i bol - koje sam nanosi drugima.

Neki diplomati tvrde da je iransko saopćenje u stvari diskretna prijetnja prekidom snabdijevanja naftom Zapadu.

XS
SM
MD
LG